Fokus

Arapska liga se hitno sastaje popodne zbog intervencije u Al-Aksi

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2023

-

14:45

Arapska liga se hitno sastaje popodne zbog intervencije u Al-Aksi
Arapska liga se hitno sastaje popodne zbog intervencije u Al-Aksi - Copyright AP Photo/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

Arapska liga je saopštila da će danas popodne održati hitan sastanak zbog intervencije izraelske policije na džamiju Al-Aksa u Jerusalimu.

Jordan je pozvao na održavanje sastanka u koordinaciji sa Egiptom i palestinskim zvaničnicima, preneo je Rojters.

Arapska liga osudila je ranije napad na vernike u džamiji Al-Aksa izveden rano jutros.

Izraelska policija je rano jutros napala desetine vernika u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu, prema izjavama svedoka, palestinskih vlasti i saopštenju policije.

Policija je saopštila da je intervencija odgovor na ranije nerede i da je bila primorana da uđe u kompleks, nakon što su se maskirani ekstremisti zaključali u džamiju sa pirotehničkim sredstvima, motkama i kamenjem.

"Kada je policija ušla u objekat, velika grupa demonstranata je na njih bacala kamenice i ispalila pirotehnička sredstva iz unutrašnjosti džamije", navodi se u saopštenju i dodaje da je policajac ranjen u nogu.

 

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je sedam Palestinaca zadobilo povrede od gumenih metaka i tokom fizičkog sukoba sa izraelskom policijom u kompleksu džamije Al-Aksa.

Incident je izazvao proteste širom okupirane Zapadne obale, a izraelska vojska je saopštila da je devet raketa ispaljeno iz Gaze prema Izraelu nakon što su se sirene oglasile u južnim gradovima.

U saopštenju je precizirano da su najmanje četiri rakete presretnute, a da su četiri pale na otvorena područja.

Tenzije u kompleksu džamije Al-Aksa, koji Jevreji nazivaju Brdo hrama, praćene su nasiljem poslednjih godina.

Česte posete i pokušaje molitvi Jevreja, Palestinci vide kao provokaciju, a palestinske organizacije osudile su najnovije napade Izraela na vernike, koje su opisale kao "zločinačke".

Jordan i Egipat, dve države uključene u nedavne napore, koje podržavaju SAD, za deeskalaciju tenzija između Izraela i Palestinaca, izdali su odvojena saopštenja u kojima osuđuju incident.

 

Komentari (0)

Svet