Fokus

U Aziji pooštravaju mere zbog korone, ali ne i u Singapuru - oni imaju drugačiju viziju normalnog života

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2021

-

22:07

U Aziji pooštravaju mere zbog korone, ali ne i u Singapuru - oni imaju drugačiju viziju normalnog života
U Aziji pooštravaju mere zbog korone, ali ne i u Singapuru - oni imaju drugačiju viziju normalnog života - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje azijsko-pacifičkog regiona pooštravaju mere kako bi suzbile potencijalan dolazak Delta varijante koronavirusa, ali ne i Singapur, koji ima novu viziju normalnog života.


Novi plan za vraćanje života u normalu predložila su tri člana singapurske grupe za koronu - ministar zdravlja, ministar finansija i ministar trgovine, a on, između ostalog, sadrži ukidanje lokdauna i masovno traženje kontakata, a omogućava putovanja bez karantina i velika okupljanja.

Kako piše CNN, ovaj predlog znači radikalno odstupanje od takozvanog modela "nulte stope prenosa", koji je usvojilo nekoliko zemalja, među kojima i Hongkong, a koji je dosad bio uspešan u borbi protiv korone i uspeo je da izbegne velik proboj epidemije.

"Loša vest je da korona možda nikada neće nestati. Ovu pandemiju možemo pretvoriti u nešto manje preteće, poput gripa ili varičela", rekla su tri singapurska ministra prošle sedmice.

Si-En-En piše da je to hrabar plan, koji bi mogao da postane obrazac za druge zemlje koje traže povratak normalnog života, nastavak putovanja i turizma te nude nadu frustriranim stanovnicima željnim da nastave svoje živote normalnim tokom nakon 18 meseci pandemije i raznih ograničenja.

Singapurski ključ za taj novi pristup pandemiji je visoka stopa vakcinacije, preneo je portal Index.hr.

Do sredine jula dve trećine singapurskog stanovništva primiće prvu dozu vakcine, a do 9. avgusta svi bi oni trebalo da budu potpuno vakcinisani.

"Vakcine su vrlo efikasne i smanjuju rizik od zaraze. A čak i ako budete zaraženi, vakcina će sprečiti ozbiljne posledice korone", rekli su ministri.

CNN piše da će Singapur promeniti i način praćenja svakodnevnih novih infekcija kako sve veci broj ljudi bude vakcinisan te navodi da će to nadziranje biti slično onom za nadziranje i brojanje slučajeva gripa. Singapur će kontrolisati samo one koji budu ozbiljno bolesni ili koji završe na ođeljenjima intenzivne nege.

Inficiranim osobama biće omogućen oporavak kod kuće. Takođe, ministri predlažu sprovodenje testova u tačno određenim scenarijima, kao, naprimjer, uoči velikih javnih okupljanja ili prilikom povratka iz inostranstva, umesto da se prate i stavljaju u karantin bliski kontakti.

Da bi to mogli da urade, singapurski ministri kažu da će biti uvedene brže i jednostavnije metode testiranja od PCR testova, jer čekanje rezultata PCR-a predugo traje. Druge metode, na kojima se radi, uključuju metode testiranja analizom daha, nešto slicxno alkotestu, čime bi rezultati testa bili gotovi za minut, dva.

Komentari (0)

Svet