Fokus

Troje zaposlenih u Svetskom programu za hranu UN poginulo u Sudanu

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2023

-

17:03

Troje zaposlenih u Svetskom programu za hranu UN poginulo u Sudanu
Troje zaposlenih u Svetskom programu za hranu UN poginulo u Sudanu - Copyright Tanjug AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (VFP) saopštio je danas da su privremeno obustavljene sve operacije u Sudanu nakon što je troje zaposlenih u tom telu poginulo u sukobima između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

''Dok razmatramo razvoj bezbednosne situacije, primorani smo da privremeno zaustavimo sve operacije u Sudanu. VFP je posvećen pružanju pomoći Sudanskom narodu koji se suočava sa strašnom nesigurnošću što se tiče hrane, ali ne možemo da obavljamo svoj posao ako bezbednost i sigurnost naših timova i partnera nisu zagarantovani'', saopštila je izvršan direktorka VFP-a Sindi Mekejn.

Ona je dodala da je osoblju VFP-a bilo teško da radi nakon što je avion Humanitarne vazdušne službe UN (UNHAS) "značajno oštećen" na sudanskom aerodromu u Kartumu tokom razmene vatre u subotu.

Ranije danas, Ujedinjene nacije su osudile ubistva zaposlenih u VFP-u, rekavši da su stradali dok su obavljali svoju dužnost.

U Sudanu već drugi dan traju žestoki sukobi u kojima je do sad poginulo 56 civila, a ranjeno 595 ljudi, prema zdravstvenim vlastima te zemlje.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Džozef Borelj, pozvao je sukobljene strane u Sudanu da prekinu sa nasiljem i naveo da je osoblje EU u toj zemlji na bezbednom.

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija u Sudanu Volker Pertes naveo je da oštro osuđuje izbijanje sukoba u toj zemlji, prenosi Rojters.

Pertes je naveo da je ''stupio u kontakt sa obe sukobljene strane, tražeći od njih hitan prekid borbi kako bi se osigurala bezbednost sudanskog naroda i poštedela zemlja od daljeg nasilja''.

Vojska i RSF, koja prema procenama analitičara broji 100.000 ljudi, bore se za prevlast u trenutku dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prelazne vlade posle puča iz 2021. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet