Fokus

Borel: Ambasador EU u Sudanu napadnut u svojoj rezidenciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2023

-

22:04

Borel: Ambasador EU u Sudanu napadnut u svojoj rezidenciji
Tanjug/AP/Marwan Ali - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da je pre nekoliko sati, ambasador EU u Sudanu je napadnut u svojoj rezidenciji.

"Ovo predstavlja grubo kršenje Bečke konvencije. Bezbednost diplomatskih prostorija i osoblja je primarna odgovornost sudanskih vlasti i obaveza prema međunarodnom pravu", napisao je Borelj na Tviteru.

 

 

Ambasador EU Ejdan O'Hara retvitovao je na svom nalogu Boreljovu objavu

Borelj je prethodno povodom esklacije sukoba u Sudanu ocenio da su u pitanju alarmantne vesti.

On je tada naveo da je neophodan prekid vatre te da EU radi na pregovorima s obe strane kako bi se napravila pauza iz humanitarnih razlog i ohrabrio dijalog.

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

Od izbijanja borbi u subotu najmanje 97 civila je poginulo, a 365 je povređeno, saopštile su medicinske službe.

To je prvi takav sukob otkako su te dve frakcije udružile snage da zbace političkog veterana, islamističkog autokratu Omara al-Bašira 2019. godine, prenosi londonski Gardijan.

Sudanske oružane snage su uglavnom lojalne generalu Abdelu Fatahu al Burhanu, de fakto vladaru Sudana, dok RSF, skup milicija, prati kontroverznog bivšeg vojskovođu generala Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti.

Komentari (0)

Svet