Fokus

Porodica ubijenog Tajera Nikolsa tužila Memfis, traže odštetu od 550 mliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

08:03

Porodica ubijenog Tajera Nikolsa tužila Memfis, traže odštetu od 550 mliona dolara
Porodica ubijenog Tajera Nikolsa tužila Memfis, traže odštetu od 550 mliona dolara - Copyright Tanjug AP/Stu Boyd II/The Commercial Appeal via AP

veličina teksta

Aa Aa

Porodica 29-godišnjeg Afroamerikanca Tajera Nikolsa podnela je tužbu protiv grada Memfisa u kojoj traži odštetu od 550 miliona dolara zbog njegove smrti u januaru ove godine nakon što ga je lokalna policija pretukla, saopštio je advokat Ben Kramp.

Tužba i velika odšteta imaju za cilj da pošalju poruku vlastima u Memfisu, ali i u drugim gradovima širom SAD, da će nastavak brutalizacije crnaca biti strašno skup, piše Rojters.

Oni se, ujedno, nadaju da će doći do promene načina na koji se policajci u SAD obučavaju.

Cifra od 550 miliona dolara izabrana je kao aluzija na 55 godina od ubistva lidera građanskih prava Martina Lutera Kinga Mlađeg, takođe u Memfisu, rekao je Kramp.

"Ova tužba i iznos koji tražimo je poruka da, ako nastavite da dajete dozvole ovim policajcima koji vrše terorističke akte nad crncima, onda ćemo doći u vaš grad i ponećemo ove tužbe", dodao je advokat na konferenciji za medije.

Tajer Nikols je preminuo 10. januara, tri dana nakon što ga je policija pretukla kada ga je zaustavila u saobraćaju.

Na policijskom video-snimku se vidi kako su policajci šutirali Nikolsa i tukli ga pendrekom.

Policija i vatrogasci su ostavili smrtno ranjenog Nikolsa na zemlji, sa rukama vezanim iza leđa, a medicinska pomoć mu je pružena tek nekoliko minuta kasnije, navodi Rojters.

Usledili su protesti širom zemlje koji su doveli do hapšenja i podizanja optužnice za drugostepeno ubistvo protiv petorice policajaca.

Policajci, inače svi crnci, izjasnili su se da nisu krivi, a sledeće pojavljivanje pred sudom zakazano je za 1. maj.

Dvojica policajaca su otpuštena, trojica su suspendovana, dok je jedan oficir otišao u penziju nakon što mu je preporučeno da da otkaz, navodi agencija. U vatrogasnoj službi su otpuštena trojica radnika, a četvrti je suspendovan.

 

Komentari (1)

Драган

20.04.2023 09:02

Американце само по џепићу, то им је најболније, све остало можеш да им дираш али само забога не по џепићу, то као да си их прстом у око.

Svet