Fokus

Vrhovni sud SAD: Pilula za abortus ostaje dostupna za upotrebu

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2023

-

08:54

Vrhovni sud SAD: Pilula za abortus ostaje dostupna za upotrebu
Mifepriston - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki Vrhovni sud doneo je odluku da će pilula za abortus ostati dostupna za upotrebu, dok se u SAD vode sudske parnice oko tog pitanja, preneo je "BBC".

U podeljenoj odluci sudija, Vrhovni sud je odbacio zabranu leka mifepriston za prekid trudnoće, koju je uveo niži sud, pa je tako održan status kvo.

Tužba o zabrani mifepristona podneta je u Amarilu u Teksasu u novembru 2022. godine, a konzervativna hrišćanska organizacija "Alijansa za odbranu slobode" tvrdila je da je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) donela pogrešnu odluku kada je odobrila mifepriston.

Teksaški sudija Metju Kačmarik odlučio je da suspenduje dozvolu FDA za upotrebu mifepristona, rekavši da je ta agencija prekršila savezna pravila koja dozvoljavaju ubrzano odobravanje nekih lekova, i da je pogrešila u svojoj naučnoj proceni leka.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uložila je žalbu na odluku Teksasa i zatražila da se nalog teksaškog suda stavi na čekanje. Podeljeni žalbeni sud je rekao da bi mifepriston mogao da ostane dostupan, ali uz određena ograničenja, dok je žalba u toku.

Vrhovni sud je prošlog leta ukinuo ustavom zagarantovano pravo na abortus, odlukom većine konzervativnih sudija u razmeri 6:3.

Sudije su poništile dve odluke koje su štitile pravo na abortus: u slučaju Rou protiv Vejda iz 1973. godine, i organizacije za zaštitu prava na abortus "Planned parenthood" protiv Kejsi 1992. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet