Fokus

SAD upozoravaju evropske saveznike na pokušaje Rusije da zaobiđe sankcije

Komentari

Autor: Reuters, Financial Times

22/04/2023

-

22:31

SAD upozoravaju evropske saveznike na pokušaje Rusije da zaobiđe sankcije
SAD upozoravaju evropske saveznike na pokušaje Rusije da zaobiđe sankcije - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service, Philip Crowther, Vadim Ghirda, Alexei Alexandrov

veličina teksta

Aa Aa

Visoki američki zvaničnik za sankcije upozorava evropske zemlje na napore Rusije da nabavi određenu sankcionisanu robu, dok Vašington nastoji da iskoreni utaju sankcija od strane Moskve.

Podsekretar Trezora za terorizam i finansijsu obaveštajnu službu Brajan Nelson ove nedelje boravi u poseti Švajcarskoj, Italiji, Austriji i Nemačkoj, gde se sastaje sa vladinim zvaničnicima, finansijskim institucijama i drugim preduzećima. Njegov cilj je da otkrije kako Rusija, zaobilazeći zapadnu kontrolu izvoza, pokušava da obnovi vojni lanac snabdevanja, koji je pretrpeo težak udarac zbog sankcija.

Ministarstvo finansija tokom poseta upozorava da Vašington veruje da Rusija koristi metode izbegavanja za nabavku više od deset vrsta robe, uključujući elektronske komponente, optiku i proizvodnu opremu, navodi se u dokumentu koji je predat partnerskim zemljama, a u koji je uvid imao Rojters.

Prema navodima SAD, Moskva je zainteresovana za nabavku optičke opreme, oscilatora, osciloskopa, termovizijskih uređaja i elektronskih komponenti - mikročipova, kao i mašina za merenje napona i snage - iako nije precizirano u kojim sistemima naoružanja se te komponente smatraju neophodnim, prenosi Financial Times.

Nelsonova poseta dolazi u trenutku kada Vašington pokušava da suzbije izbegavanje sankcija Rusije i uoči putovanja pomoćnika sekretara za finansiranje terorizma i finansijskih zločina Elizabet Rozenberg u Kazahstan i Kirgistan sledeće nedelje.

Podsetimo, iz Vašingtona su ranije izražene zabrinutosti zbog izbegavanja sankcija u Kazahstanu.

U ovonedeljnim posetama, Ministarstvo finansija takođe objašnjava na šta finansijske institucije treba da obrate pažnju dok pokušavaju da identifikuju ruske mreže nabavki, navodi se u dokumentu.

To uključuje tendere komapanija bez ikakvog iskustva i malo ili nimalo prisustva na internetu, česte promene krajnjih korisnika ili primaoca plaćanja u poslednjem trenutku, kao i preduzeća koja se nalaze u zemljama pretovara koja su uključenja u sektor elektronike i mašina.

 

 

Komentari (0)

Svet