Fokus

Počela evakuacija državljana Srbije iz Sudana, SAD i Francuska povlače diplomatsko osoblje

Komentari

Autor: RTS, Tanjug, Guardian

23/04/2023

-

09:27

Počela evakuacija državljana Srbije iz Sudana, SAD i Francuska povlače diplomatsko osoblje
Počela evakuacija državljana Srbije iz Sudana, SAD i Francuska povlače diplomatsko osoblje - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

U toku je evakuacija stranih državljana i diplomatskih misija iz Sudana. Ahmed Abdel Muti, počasni konzul Srbije u Sudanu, rekao je da se državljani Srbije evakuišu u tri grupe. Amerikanci su uspešno evakuisani, a u toku je i evakuacija Francuza. I subotu su evakuisani građani zalivskih zemalja. 

"Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih džavljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski", potvrdio je Ahmet Abdel Muti za RTS.

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu - ili su rešili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu predomišljaju o načinima odlaska iz Sudana, iz bezbednosnih razloga, rekao je Ahmed Abdul Muti.

Da je evakuacija srpskih državljana u toku, potvrdilo je saopštenjem i ministarstvo spoljnih poslova Srbije, dodajući da, u saradnji sa međunarodnim partnerima, nastavlja sa naporima na iznalaženju rešenja za evakuaciju preostalih državljana Srbije u Sudanu koji su izrazili želju da budu evakuisani.

SAD obustavile rad ambasade

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da je ambasada Sjedinjenih Američkih Država u glavnom gradu Sudana Kartumu privremeno obustavila rad zbog oružanih sukoba u zemlji. Na evakuaciju diplomatskog osoblja odlučile su se i druge države, kao što je Francuska. Osoblje britanske ambasade biće evakuisano "što je pre moguće", preneo je Gardijan.

Blinken je rekao da su kompletno osoblje ambasade SAD i članovi njihovih porodica bezbedno evakuisani iz Kartuma i najavio da će zvanični Vašington nastaviti da pomaže Amerikancima koji su ostali u Sudanu.

U operaciji evakuacije koja je izvedena u koordinaciji sa paravojnim Sudanskim snagama za brzu podršku (RSF), učestvovalo šest aviona, navodi Rojters.

Ukupno je oko 100 službenika američke ambasade u Kartumu, uključujući mali broj diplomata iz drugih zemalja, evakuisano.

Američki avioni su bez problema sletali i poletali iz Sudana, rekao je američki vojni zvaničnik i potvrdio da je značajan broj lokalnog osoblja ostao da čuva zgradu ambasade, prenosi Rojters.

Osoblje britanske ambasade biće evakuisano "što pre bude izvodljivo" zbog bezbednosnih strahova nakon napada na diplomatske misije, rekao je izvor iz britanske vlade za PA Media. Ali, svaka evakuacija bi bila "neverovatno ograničena" i fokusirana na mali broj britanskih državnih službenika sa sedištem u Kartumu.

Britancima se i dalje savetuje da provere da li su registrovali svoje prisustvo u Kancelariji za spoljne poslove Komonvelta (FCDO) i da ostanu u zatvorenom prostoru.

"Trenutno nema nagoveštaja da su britanski državljani aktivno na meti oružanih frakcija", naveo je izvor.

Francuska evakuiše svoje državljane 

Francusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da sprovodi hitnu evakuaciju svog diplomatskog osoblja i svojih državljana iz Sudana.

U saopštenju se navodi da su zbrinuti i drugi evropski državljani i oni koji dolaze iz "savezničkih partnerskih zemalja", prenosi portal BFM TV.

Prema tvrdnjama diplomatskih izvora, sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF), protiv kojih se bori regularna vojska Sudana, "pružile su bezbednosne garancije" koje su omogućile operaciju evakuacije oko 250 francuskih državljana koji su boravili i živeli u Sudanu.

Sporadična pucnjava odjekuje glavnim gradom Sudana, iako su sukobljene strane pristale na prekid vatre, preneo je ranije Rojters.

I Holandija se pridružila međunarodnim naporima da evakuiše svoje državljane iz Sudana, izjavio je danas holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra.

"U toku je operacija evakuacije građana nekoliko zemalja iz Sudana. Holandija učestvuje sa timom iz Jordana. Oni će učiniti sve što mogu da izvuku Holanđane odatle što pre i što bezbednije", napisao je Hoekstra na Tviteru, prenosi Rojters.

 

U toku su evakuacije i stranih državljana. Saudijska Arabija je saopštila da je evakuisano 157 Saudijaca i ljudi drugih nacionalnosti. Kuvajt je saopštio da su pojedini građani Kuvajta stigli u Džedu. Jordan je naveo da je počela evakuacija 300 jordanskih građana iz Sudana.

Aerodrom u Kartumu je više puta bio meta napada i mnogi stanovnici nisu mogli da napuste svoje domove ili izađu iz grada u bezbednije oblasti, preneo je Rojters. Ujedinjene nacije i strane države pozvale su vođe sukobljenih strana da poštuju primirje koje je uglavnom ignorisano, kao i da otvore bezbedan prolaz za civile i za preko potrebnu pomoć.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskim Suverenim savetom i Mohameda Hamdana Dagala poznatog kao Hemedti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Preporuka za vas

Komentari (1)

Владимир

23.04.2023 12:47

Još jedan sukob u režiji SAD i EU a za čije babe zdravlja 🤷‍♂️

Svet