Fokus

Australija planira jačanje odbrambenih sposobnosti zbog izazova iz Kine

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

07:52

Australija planira jačanje odbrambenih sposobnosti zbog izazova iz Kine
Australija planira jačanje odbrambenih sposobnosti zbog izazova iz Kine - Copyright Tanjug/Petty Officer 3rd Class Isaak Martinez/Australian Defense Force via AP

veličina teksta

Aa Aa

Australija bi trebalo da izdvoji više novca na odbranu, kako bi proizvodila sopstvenu municiju i razvijala sposobnost za gađanje ciljeva na velikoj udaljenosti, s obzirom na to da kineska vojna sila predstavlja izazov po regionalnu bezbednost, navodi se u danas objavljenoj analizi koju je naručila vlada u Kamberi.

Odbrambeni strateški pregled podržava takozvano AUKUS partnerstvo između Australije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije, koje su u martu postigle sporazum o stvaranju australijske flote od osam podmornica koje pokreće američka nuklearna tehnologija, prenosi AP.

"Podržavamo strateški pravac i ključne nalaze navedene u pregledu, koji će ojačati našu nacionalnu bezbednost i osigurati našu spremnost za buduće izazove", rekao je premijer Australije Entoni Albaneze.

Javna verzija poverljivog pregleda preporučila je australskoj vladi da troši više na odbranu od trenutnih izdvajanja od 2 odsto bruto domaćeg proizvoda, da poboljša sposobnost australijskih odbrambenih snaga da precizno gađaju ciljeve na većim dometima i samostalno proizvode municiju u Australiji.

Druge preporuke uključuju poboljšanje sposobnosti snaga da deluju iz australijskih baza na severu i produbljivanje odbrambenih partnerstava sa ključnim partnerima u Indo-pacifičkom regionu, uključujući Indiju i Japan.

Kinesko vojno jačanje "trenutno je najintenzivnije i najambicioznije na svetu" od kraja Drugog svetskog rata, navedeno je u analizi.

Komentari (0)

Svet