Fokus

Ruski novinari put Lavrova u Njujork mogli da prate, ali preko sajtova; Moskva preti: "Nećemo oprostiti ni zaboraviti"

Komentari

Autor: Politiko, Tanjug, Politika

24/04/2023

-

22:10

Ruski novinari put Lavrova u Njujork mogli da prate, ali preko sajtova; Moskva preti: "Nećemo oprostiti ni zaboraviti"
Savet bezbedosti UN - Copyright Tanjug AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Rusije na čelu sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim doputovala je u Njujork na dvodnevni sastanak Saveta bezbednosti UN, ali bez predstavnika ruskih medija. Oni je trebalo da izveštavaju o ruskom predsedavanju Savetom bezbednosti, ali je Vašington uskratio vize novinarima, što je bio povod za novo zaoštravanje odnosa dve sile.

Kako prenosi Politiko iz američkog Stejt departmenta nije bilo komentara o odbijenim vizama. 

 

 

I pre poletanja aviona s Lavrovim što je bio let s velikim praćenjem na sajtu Flajt radar ,Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, je, kako je preneo TASS, istakla da je reč o očiglednoj manipulaciji slobodom govora i kršenjem prava novinara.

"Govorimo o stvarnom tretmanu novinara u SAD. Ostalo je 40 minuta do njihovog polaska. Svi su novinari na aerodromu. Nemaju vize. Ambasada SAD je odgovorila na naš relevantan zahtev da rade na tome", napisala je Zaharova na Telegramu.

Iako su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i većina članova ruske delegacije dobili američke vize za putovanje u Njujork, isti tretman nisu imali predstavnici medija, a Lavrov je sugerisao da će Moskva preduzeti snažne uzvratne mere.

„Zemlja koja sebe naziva najjačom, najpametnijom, slobodnom i poštenom zemljom se namučila i učinila nešto glupo pokazujući koliko zaista vrede njena zakletvena uveravanja o zaštiti slobode govora i pristupa informacijama. udite sigurni da nećemo zaboraviti i nećemo oprostiti“, rekao je Lavrov pre nego što je napustio Moskvu u nedelju.

 

 

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov naglasio je da će Rusija naći načina da odgovori na to, tako da će, kako je rekao, Amerikanci dugo pamtiti da to ne rade.

Vize ruskim novinarima tema sednice SB UN

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da je odbijanje američkih vlasti da izdaju vize ruskim novinarima tema za ozbiljnu diskusiju u UN. 

„Ovo je tema za ozbiljnu diskusiju u UN, i razgovor sa mnogim zemljama koje takođe imaju ozbiljne pritužbe na vladu SAD u vezi sa kršenjem međunarodnih obaveza u kontekstu gostovanja u sedištu UN“, rekao je on novinarima, prenosi Politiko.

Portparol Kremlja je takođe uverio da Rusija neće odustati od ove teme. Peskov je podsetio da su Sjedinjene Države bile u obavezi da izdaju vize, jer je to zemlja u kojoj se nalazi sedište UN.

Istovremeno, portparol Kremlja je primetio da ovo nije prvi put da se krši ova obaveza. Takođe je ohrabrio međunarodne novinare da pišu o takvim slučajevima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao je da je Ambasada Sjedinjenih Država u Moskvi izrazila spremnost da izda vize ruskim novinarima kada je avion delegacije već poleteo.

„Želim da apelujem na sve novinare koji sada prate našu sednicu. Vaše kolege iz ruskih medija nisu pustili ovde. Ambasada Sjedinjenih Država u Moskvi je podrugljivo izrazila spremnost da im izda pasoše sa vizama u momentu poletanja našeg aviona, pa vas molimo da nadoknadite odsustvo ruskih novinara: pokušajte da svoje izveštaje pravite tako da dočarate svetskoj publici istinsku raznovrsnost sudova i ocena“, rekao je Lavrov.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu pre više od godinu dana uslovi za izdavanje akreditacija ruskom Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi, od kojih zavise vize, su uveliko pooštreni.

Politiko podseća da spor dolazi u jeku visokih tenzija sa Vašingtonom oko hapšenja prošlog meseca reportera Volstrit džurnala Evana Gerškoviča, koga Rusija optužuje za špijunažu. Sjedinjene Države su ga proglasile "nezakonito pritvorenim".

Kako dodaje briselski list, mnogi zapadni novinari stacionirani u Moskvi napustili su zemlju nakon što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu. Rusija trenutno zahteva od stranih novinara da obnavljaju svoje vize i akreditacije svaka tri meseca, u poređenju sa jednom godišnje pre početka borbi. 

Poslednja poseta Lavrova UN-u u Njujorku bila je prošlog septembra tokom Generalne skupštine.

Komentari (0)

Svet