Fokus

Japan privremeno zatvorio ambasadu u Sudanu, britanska vlada počela evakuaciju građana

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

07:44

Japan privremeno zatvorio ambasadu u Sudanu, britanska vlada počela evakuaciju građana
Japan privremeno zatvorio ambasadu u Sudanu, britanska vlada počela evakuaciju građana - Copyright Tanjug AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Japansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je privremeno zatvorilo ambasadu u Sudanu, zbog sukoba u toj zemlji. Premijer Fumio Kišida saopštio je da su svi Japanci koji su želeli da se evakuišu napustili Sudan, prenosi agencija Kjodo.

Britanska vlada saopštila je da je danas počela evakuaciju svojih građana iz Sudana,  nakon što su zaraćene strane pristale na 72-časovni prekid vatre. 

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli napisao je na Tviteru da će vojni letovi polaziti sa aerodroma izvan Kartuma i da će biti otvoreni za one koji imaju britanske pasoše. Prioritet će imati porodične grupe sa decom, starije osobe i osobe sa zdravstvenim problemima, naveo je Kleverli.

Kleverli je istakao da britanski državljani ne bi trebalo da idu do aerodroma, osim ako nisu pozvani, i upozorio da situacija u Sudanu ostaje nestabilna, preneo je Rojters.

Diplomate iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Španije i drugih zemalja već su napustile treću po veličini afričku državu. U toku je i evakuacija srpskih građana iz Sudana usled sukoba u toj zemlji.

Posle intenzivnih pregovora, Sudanske oružane snage (SAF) i Snage za brzu podršku (RSF) dogovorile su da, od ponoći između ponedeljka i utorka, bude uspostavljen 72-časovni prekid vatre, izjavio je sinoć američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kako je saopštio Stejt department, Blinken je istakao da su SAD apelovale na dve zaraćene strane da u potpunosti poštuju predstojeći prekid vatre.

Blinken je naveo i da će SAD, kako bi podržale trajni prestanak sukoba, koordinirati sa regionalnim i međunarodnim partnerima, kao i sa sudanskim partnerima iz sektora civilnog društva.

Cilj je, istakao je američki državni sekretar, da se stvori komitet koji će nadgledati pregovore, zaključivanje i sprovođenje stalnog prekida neprijateljstava i humanitarnog sporazuma u Sudanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet