Fokus

Predstavnički dom SAD usvojio zakon o podizanju gornje granice duga

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

09:17

Predstavnički dom SAD usvojio zakon o podizanju gornje granice duga
Predstavnički dom SAD usvojio zakon o podizanju gornje granice duga - Copyright Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa tesno su usvojili sveobuhvatan zakon kojim bi se podigla gornja granica državnog duga za 1,5 biliona dolara u zamenu za oštre restrikcije potrošnje.

To predstavlja taktičku pobedu predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija dok poziva američkog predsednika Džozefa Bajdena da pregovara i spreči federalni bankrot ovog leta, objavio je AP.

Zakon je usvojen u sredu sa 217 glasova za i 215 protiv i ne očekuje se da će proći u Senatu, preneo je Rojters. Usvajanje zakona predstavlja pobedu za predsednika Predstavničkog doma republikanca Kevina Makartija, ocenjuje britanska agencija.

Makarti se sada nada da će Bajden pristati na pregovore za smanjenje potrošnje, čak i i kada Bela kuća i demokrate u Kongresu insistiraju na povećanju granice duga bez ikakvih obaveza.

Ministarstvo finansija SAD moglo bi ostati bez načina da plati svoje obaveze za nekoliko sedmica, ukoliko Kongres ne reaguje. Zastoj u finansiranju 2011, godine doveo je do smanjenja kreditnog rejtinga američke vlade, što je povećalo troškove pozajmljivanja i ugrozilo investicije. 

Makarti je pozvao Bajdena da započne pregovore o povećanju granice duga i zakonu o smanjenju potrošnje. Predlog zakona Predstavničkog doma povećao bi zaduživanje za 1,5 biliona dolara tokom predsedničke kampanje iduće godine.

Račun predviđa smanjenje potrošnje na nivoe iz 2022. godine, a zatim ograničenje rasta potrošnje na jedan odsto godišnje, ukidanje pojedinih poreskih olakšica za obnovljivu energiju i pojačanje aktivnosti za pojedine programe borbe protiv siromaštva. 

Pres sekretar Bele kuće, Karin Žan Pjer, rekla je da Bajden ne bi pristao da potpiše takve mere jer, kako je navela, nikada neće forsirati da srednja klasa snosi teret smanjenja poreza za najbogatije, kao što to čini taj zakon.

Bela kuća je pozvala Kongres da podigne granicu duga bez uslova, kao što je to bilo tri puta pod Bajdenovim republikanskim prethodnikom Donaldom Trampom. 

Komentari (0)

Svet