Fokus

Bajden sa "puškicama": Američkog predsednika optužuju da je unapred dogovorao pitanja sa novinarima

Komentari

Autor: Tanjug, Miloš Milić

28/04/2023

-

21:31

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Tokom zajedničke konferencije za novinare presednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena i južnokorejskog predsednika Jun Suk Jula, američki predsednik ponovo je uhvaćen kako korisiti takozvane "puškice" koje sadrže unapred spremna pitanja novinara. 

"Vara li Džo Bajden", sada se pitaju pojedini američki mediji i novinari, zbog toga što se na fotografijama snimljenim tokom konferencije jasno vidi da na "puškici" piše kojoj novinarki treba prvoj da da reč, u ovom slučaju novinarki Los Anđeles tajmsa.

Bajden je prateći uputstva sa papira to i uradio, mada je pitanje koje je novinarka postavila bilo malo drugačije, odnosilo se na istu temu - proizvodnju čipova u Kini. 

Republikanski mediji, ali i političari zbog ovog incidenta optužili su Belu kuću da unapred diktira i dogovara pitanja sa novinarima. 

Na ove optužbe na konferenciji za novinare odgovorila je portparolka Bele kuće, Karin Žan-Pjer koja je rekla da je "sasvim normalno" to što je Bajden imao karticu sa beleškama i novinarskim pitanjima.  

Žan-Pjer tvrdi da nije bilo nikakvih dogovora sa novinarima koji izveštavaju iz Bele kuće, konkretno sa novinarkom Los Anđeles Tajmsa.  

"Nemamo unapred spremljena konkretna pitanja, ovo je sasvim normalna stvar za predsednika, a ono što je pitano je drugačije od onoga što je bilo na kartici", rekla je Žan-Pjer.

Los Anđeles Tajms je morao da se brani od ovih optužbi. Poriče da je sa Belom kućom bilo dogovora oko postavljanja pitanja Bajdenu.

"Naša reporterka nije unapred dala pitanje pres službi predsednika. Morali biste da pitate njih ko je pripremio dokument za predsednika i zašto su uključili to pitanje", rekla je potpredsednica za komunikacije Los Anđeles Tajmsa. 

Inače, ovo nije prvi put da je primećeno kako Džo Bajden ima neku vrstu uputstva koja ga savetuju šta treba da radi i kako treba da se ponaša, brojne fotografije otkako je počeo njegov mandat 2021. godine svedoče o takvim stvarima.  

Tada se na papiriću video spisak novinara koje Džo Bajden treba da prozove i redosled kojim će se to dogoditi. Bajden je takođe u junu prošle godine slučajno otkrio papirić na kome se takođe videlo šta treba da radi, kome prvo treba da se obrati i koliko će razgovor tačno trajati.  

Dete podsetilo Bajdena koju stranu zemlju je poslednji put obišao

Dete ga podsetilo koju stranu zemlju je poslednji pu obišao

Pored korišćenja "puškica" ili "varalica", javnost često ume da zapazi i brojne Bajdenove gafove.  

Manje od dve nedelje nakon što se vratio iz posete Severnoj Irskoj, predsednik SAD Džozef Bajden izgleda da je zaboravio koju zemlju je poslednju posetio, dok ga jedno dete nije podsetilo u četvrtak, preneo je "Foks njuz".

Bajden je polovinom aprila posetio Severnu Irsku, povodom 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak, kojim su se okončale decenije konflikta između irskih protestanata i katolika.

"Koju zemlju ste poslednju obišli", pitalo je jedno dete Bajdena tokom Dečjeg dana u Beloj kući.

"Poslednja zemlja u kojoj sam bio - pokušavam da se setim koja je, a bio sam ih u 89, sreo se sa 89 lidera zemalja do sada, hm, razmišljam. Koja je poslednja u kojoj sam bio? Teško je ispratiti sve to. Hm, bio sam..", Bajden je zastao.

"U Irskoj!", uzvikunulo je drugo dete.

"Da, u pravu si, u Irskoj, tamo sam bio. Kako znaš to?", pitao je Bajden.

Odmah je krenula lavina komentara na društvenim mrežama, a oglasio se i republikanski kongresmen iz Kalifornije, Derel Isa.

"Bajden je zaboravio u kojoj stranoj zemlji je boravio, u Irskoj, pre dve nedelje. I, sada hoće još četiri godine na mestu predsednika?", zapitao je Isa.

Komentari (0)

Svet