Fokus

Kuba otkazala paradu za Međunarodni dan rada zbog nestašice benzina

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2023

-

15:13

Kuba otkazala paradu za Međunarodni dan rada zbog nestašice benzina
Kuba otkazala paradu za Međunarodni dan rada zbog nestašice benzina - Copyright Tanjug/AP Photo/Ramon Espinosa

veličina teksta

Aa Aa

 Komunistička partija Kube otkazala je ovogodišnju proslavu Međunarodnog dana rada, 1. maja u Havani, zbog nestašice benzina.

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel rekao je da ostrvo dobija samo dve trećine benzina koji mu je potreban i da je nedostatak posledica toga što zemlje dobavljači ne ispunjavaju ugovorene sporazume, preneo je britanski list "Gardijan".

Horhe Pinjon, direktor Univerziteta Teksas na programu za energetiku i životnu sredinu u Latinskoj Americi i Karibama u Ostinu, rekao je da je ovo aluzija na Venecuelu.

Tanjug/AP/Ramon Espinosa

 

Dve socijalističke zemlje imaju sporazum o razmeni od 2000. godine: Kuba šalje Venecueli lekare, nastavnike i navodno kontraobaveštajne agente u zamenu za pošiljke sirove nafte.

Čini se da je taj dogovor sada propao.

"Poslednje dve decenije Venecuela je gubila taj prihod time što nije prodavala tu naftu na međunarodnom tržištu“, rekao je Pinjon.

On je naveo da smatra da su upravo došli do tačke u kojoj više ne mogu da nastave da obezbeđuju naftu bez gotovine Kubancima.

Izvoz Venecuele na Kubu opao je za oko 50 odsto tokom protekle decenije pošto je ukupna proizvodnja nafte opala zbog korupcije, lošeg upravljanja i sankcija.

Rat u Ukrajini je doneo novu dinamiku, pa je, nakon što je sankcionisao rusku naftu i gas, Vašington je prošlog novembra izdao Ševronu dozvolu za izvoz venecuelanske nafte u SAD po prvi put posle mnogo godina.

Ovo je donelo Kubi probleme: na ostrvu ima dosta sirove nafte, ali je niskog kvaliteta i rafinerije nisu u stanju da je prerade. Venecuelanska nafta visokog kvaliteta, čini se, sada ide u SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet