Fokus

U Sudan sleteo avion sa osam tona hitne medicinske pomoći

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2023

-

16:46

U Sudan sleteo avion sa osam tona hitne medicinske pomoći
U Sudan sleteo avion sa osam tona hitne medicinske pomoći - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Avion sa osam tona hitne medicinske pomoći sleteo je danas u Sudan da bi opskrbio bolnice razorene u više od dve nedelje sukoba između snaga rivalskih generala - načelnika vojske Abdela Fataha Burhana i vođe paravojne grupe, Snaga za brzu podršku Mohameda Hamdana Dagala.

Zalihe su dovoljne za lečenje stotina ranjenih, pošto je broj civilnih žrtava nasilja širom zemlje premašio 400, preneo je AP.

Više od dve trećine bolnica u područjima gde se aktivno odvijaju sukobi je van funkcije, saopštilo je nacionalno udruženje lekara, navodeći da postoji nestašica medicinskog materijala, zdravstvenih radnika, vode i struje.

Avion sa medicinskom pomoći poleteo je iz Jordana i sleteo u grad Port Sudan, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Zalihe, uključujući anestetike, zavoje i drugi hirurški materijal, dovoljne su za lečenje više od 1.000 ljudi ranjenih u sukobima, saopštio je MKCK.      

"Nadamo se da ćemo ovaj materijal dostaviti nekim od 'najzaposlenijih' bolnica u glavnom gradu" Kartumu i drugim mestima gde je najneophodnije, rekao je Patrik Jusef, regionalni direktor MKCK-a za Afriku.         

RSF: Humanitarno primirje u Sudanu produžićemo od ponoći za još 72 sata

Humanitarno primirje u Sudanu produženo je danas i trajaće još tri dana, počevši od ponoći, navodi se u saopštenju koje je objavio portparol paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

"Odgovarajući na međunarodne, regionalne i lokalne pozive, mi najavljujemo produženje humanitarnog primirja za 72 sata, počevši od ponoći, kako bi se otvorili humanitarni koridori i olakšalo kretanje građana i bila im pružena mogućnost da ispune svoje potrebe i stignu do sigurnih područja", navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Sukob u Sudanu je izbio 15. aprila između nacionalne vojske i njenih paravojnih snaga i preti da gurne zemlju u građanski rat, navela je agencija.  

Sudanski lekarski sindikat, koji prati broj žrtava, saopštio je danas da je u protekle dve sedmice ubijeno 425 civila, a 2.091 ranjen.

Sudansko Ministarstvo zdravlja juče je saopštilo da je ukupan broj poginulih, uključujući borce, 528, a 4.500 ranjenih.


 

Komentari (0)

Svet