Fokus

Vermont dozvolio svim državljanima SAD asistirano samoubistvo u toj državi

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

23:15

Vermont dozvolio svim državljanima SAD asistirano samoubistvo u toj državi
Tanjug/AP/Lisa Rathke - Copyright Tanjug/AP/Lisa Rathke

veličina teksta

Aa Aa

Američka savezna država Vermont postala je danas prva u SAD koja će zakonom dozvoliti građanima Amerike koji nemaju prebivalište u toj državi da izvrše asistirano samoubistvo, čime će se omogućiti najtežim bolesnicima da okončaju svoj život.   

 U sudskom sporu od prošle godine, Oregon je pristao da ne traži više dozvolu o stalnom boravku za asistirano samoubistvo bolesnika koji boluju od neizlečive bolesti.

Sud je takođe zatražio od oregonskog parlamenta da ukloni taj zahtev iz zakona, preneo je AP.

Pre nego što je Vermont zvanično uklonio zahtev o boravištu, ta država je postigla sporazum sa ženom iz Konektikata, koja ima terminalni kancer, da joj se dozvoli da iskoristi novu promenu zakona o asistiranom samoubistvu.

"Zahvalni smo poslanicima Vermonta jer su prepoznali da državne granice ne treba da određuju da li treba da umrete mirno ili u agoniji", rekla je direktorka neprofitne organizacije "Saosećanje i izbori" Kim Kalinan.

Ona je napravila paralelu dodajući da pacijenti redovno idu u druge američke države da iskoriste najbolje opcije za svoje zdravlje.

"Ne postoji racionalan razlog zbog kojeg im ne bi bilo dozvoljeno da putuju u drugu zemlju da dobiju medicinsku pomoć prilikom umiranja ukoliko država u kojoj žive ne dozvoljava to", dodala je Kalinan.

Vermont je jedna od deset američkih saveznih država koja dopušta medicinski asistirano samoubistvo.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet