Poznati

Fransoaz Ardi: Osećam da sam na kraju života

Komentari

Autor: Guardian

21/06/2021

-

08:40

Fransoaz Ardi: Osećam da sam na kraju života
Fransoaz Ardi: Osećam da sam na kraju života - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuvena francuska kantautorka Fransoaz Ardi, rekla je u intervjuu za jedan francuski magazin da oseća da je "na kraju svog života", prenosi britanski Gardijan.

Ardi (77) je ispričala za Fem Atuel da joj je dvehiljaditih dijagnostikovan karcinom limfnih čvorova, nakon čega je hospitalizovana i uvedena u indukovanu komu. Život joj je spasila inovativna terapija zračenjem, ali je upravo to lečenje u njenom slučaju dovelo do užasnih bolova i na kraju i do oslabljene sposobnosti gutanja i govora.

Aardi je rekla da sada razmišlja o asistiranom samoubistvu, koje je ilegalno u Francuskoj.

"Nije na lekarima da razmatraju svaki zahtev, nego da skrate nepotrebnu patnju neizlečive bolesti, onog trenutka kada ona postane nepodnošljiva", rekla je ona.

Ardi je ispričala da bi želela priliku da sama odabere kako će skončati svoj život, ali da "niko neće želeti da rizikuje isključenje iz lekarske komore ili nešto još gore".

Njena majka koja je patila od neurološkog poremećaja poznatog kao Šarko-Mari-Tutova bolest, takođe se opredelila za eutanaziju.

Prvi singl "Tous les garçons et les filles" koji je Fransoaz objavila 1962. doneo joj je veliki uspeh i učinio je glavnom predstavnicom takozvanog "je-je" popa. Nekoliko godina kasnije ona se distancirala od tog žanra i u saradnji sa engleskim producentima postala komercijalno i kreativno nezavisna.

Iako je 1988. rekla da će "Décalages" biti njen poslednji album, vratila se muzici devedesetih i sarađivala sa grupama Blur i Air, objavivši niz novih pesama. Takođe se oprobala i u glumi, pisanju i astrologiji.

Upitana da li žali za nečim u životu, Ardi je rekla: "Život je škola u kojoj učimo kroz pokušaje i greške koje čine da bolje razumemo ono što ranije nismo shvatali. Trenuci kada sam se ponašala loše, posledica su nesvesnosti, neznanja, sebičnosti".

Nadu pronalazi u "Svima onima koji rade najbolje što mogu, kakav god posao obavljali i ma kakve bile njihove poteškoće, kao i oni koji u sebi nemaju mržnju niti ništa nasilno". Pohvalila je one koji se bave ekologijom i ekonomijom "sa lucidnošću, koherentnošću i integritetom, jer nažalost, ideologija bez vizije o stvarnosti na globalnom nivou, više pogoršava, nego što unapređuje situaciju u svetu".

"Ekologija ne sme biti fundamentalistička, radikalna, kultistička ili politička. Mnogi mladi ljudi dobre volje i puni hrabrosti, takođe ulivaju nadu", rekla je ona.

Ardi smatra da je kriza koronavirusa posledica "prenaseljenosti koja povećava zagađenje i pogoršava sanitarne uslove".

Svoj poslednji album "Personne d'autre' objavila je 2018. Promovišući ga, rekla je za Obzerver da se u njemu bavila "smrću na vrlo simboličan i pozitivan način". 

"Na primer, tu je i pesma koja se zove 'Posebni voz', koju jako volim, ali u mojim godinama, mogu samo pevati o specijalnom vozu koji će me odvesti s ovog sveta. Ali, naravno, nadam se da će me poslati u zvezde i pomoći mi da otkrijem misteriju kosmosa".

Prevela: Staša Rosić

Komentari (0)

Magazin