Fokus

Incidenti i govor mržnje: Hiljade Izraelaca održale godišnji "Marš pod zastavama" u arapskom delu Jerusalima

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

23:53

Incidenti i govor mržnje: Hiljade Izraelaca održale godišnji "Marš pod zastavama" u arapskom delu Jerusalima
Incidenti i govor mržnje: Hiljade Izraelaca održale godišnji "Marš pod zastavama" u arapskom delu Jerusalima - Copyright Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade Izraelaca danas su održale kontroverzan godišnji Marš pod zastavama kroz muslimansku četvrt u jerusalimskom Starom gradu uz povike "smrt Arapima" i više incidenata s palestinskim stanovnicima, a bilo je i napada na novinare.

Uprkos tome, skup je ipak protekao bez većeg incidenta, prenosi The Times of Israel. Hamas je pre dve godine ispalio rakete na Jerusalim u vreme marša, što je dovelo do 11-dnevnog rata između Izraela i Gaze.

Godišnja parada do Zapadnog zida spomen je na izraelsku okupaciju Jerusalima tokom Šestodnevnog rata 1967. godine. Zadnjih godina tu paradu prati govor mržnje i nasilje krajnje desnih jevrejskih učesnika prema Palestincima i njihovoj imovini.

Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

 

Posebno napet aspekt Marša pod zastavama je njegova ruta kroz Vrata Damaska i muslimansku četvrt kojom se uglavnom koriste Palestinci. 

Kao što je to činila protekle dve godine, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena pozvala je Izrael da preusmeri marš tako da on ne prolazi muslimanskom četvrti. Nije se, međutim, očekivalo da će to proći s obzirom na to da je prethodna, umerenija vlada odbila taj zahtev prošle godine, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu je sledio taj primer. 

Različite grupe učesnika Marša pod zastavama sukobile su se, tukle palestinske meštane i maltretirale novinare. 

U maršu je učestvovalo više od deset članova koalicije, uključujući ministra nacionalne bezbednosti Itamara Ben Gvira, dugogodišnjeg učesnika skupa.

Gvir je danas to prvi put učinio kao ministar u vladi, čime je dao dodatni pečat legitimnosti tom događaju. Oko 3.000 policijskih službenika, koje Ben Gvir nadzire, bilo je raspoređeno u Starom gradu i oko njega. 

Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

 

Policija je objavila da je uhapsila 10 ljudi još pre službenog početka skupa, a među njima i nekoliko levičarskih aktivista koji su privremeno blokirali autoput na Zapadnoj obali izvan Jerusalima dok su pokušavali da spreče doseljenike da učestvuju u maršu. Još nekoliko osoba privedeno je zbog provociranja Palestinaca, navela je policija.

Desetine Jevreja i Arapa protestovali su protiv Marša pod zastavama u gradu Jafi, na skupu posvećenom i borbi protiv deložacije arapskih stanovnika iz njihovih domova iz javnog stambenog projekta Amidar.

Novinar Hareca Deja Haj Jahia pogođen je kamenom u glavu, naveo je taj list u online izdanju. Pogodili su ga učesnici procesije u blizini Vrata Damaska, ulaza u muslimansku četvrt Starog grada.

Demonstranti su bacali kamenje i boce prema grupi stranih novinara, uključujući arapske novinare. U napadu je povređeno nekoliko novinara i fotografa i pružena im je lekarska pomoć na licu mesta, dodaje Harec.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet