Fokus

Korisnici TikToka u Montani podneli tužbu da bi blokirali zabranu aplikacije

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

10:55

Korisnici TikToka u Montani podneli tužbu da bi blokirali zabranu aplikacije
Tanjug/AP/Damian Dovarganes - Copyright Tanjug/AP/Damian Dovarganes

veličina teksta

Aa Aa

Pet korisnika TikToka u Montani, koji kreiraju i objavljuju sadržaj na toj aplikaciji, podneli su tužbu saveznom sudu tražeći da blokiraju novu državnu zabranu ove kineske platforme.

Guverner Montane Greg Đanforte je u sredu potpisao zakon o zabrani TikToka u državi, koji stupa na snagu 1. januara, preneo je Rojters. Korisnici TikToka tvrde da ova američka država nastoji da sprovede ovlašćenja vezana za nacionalnu bezbednost koju Montana kao država nema.

U tužbi se navodi da korisnici veruju da zakon krši njihova prava zagarantovana Prvim amandmanom.

Montana ne može da zabrani svojim stanovnicima da gledaju ili objavljuju sadržaje na TikToku kao što ne može da zabrani, na primer "Volstrit džurnal", zbog toga ko ga poseduje ili ideja koje objavljuje, navodi se u tužbi.

Emili Flauer, portparolka državnog tužioca Ostina Knudsena, rekla je da je država spremna za tužbe. "Očekivali smo pravni izazov i u potpunosti smo spremni da branimo zakon", kazala je ona.

TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije Bajtdens, suočava se sa sve više poziva američkih poslanika i državnih zvaničnika da se ova aplikacija zabrani širom SAD  zbog zabrinutosti oko potencijalnog uticaja kineske vlade na ovu platformu.

Tanjug/Garrett Turner/Montana Governor's Office via AP

Guverner Montane Greg Đianforte

U sredu, nakon što je guverner potpisao zakon, Knudsen, koji je, kao i Đanforte, republikanac, nazvao je TikTok "špijunskim alatom Komunističke partije Kine koji predstavlja pretnju svakom stanovniku Montane".

TikTok je u sredu, ubrzo nakon što je guverner potpisao zakon, istakao da se time "krše prava građana Montane osigurana Prvim amandmanom" i dodao da će nastaviti da radi na odbrani prava svojih korisnika unutar i izvan Montane.

TikTok je više puta demantovao da je ikada delio podatke sa kineskom vladom i istakao da ta kompanija tako nešto ne bi uradila i ako bi to bilo zatraženo od nje.

Komentari (0)

Svet