Fokus

Uhapšen najtraženiji begunac optužen za umešanost u genocid u Ruandi

Komentari

Autor: CNN

25/05/2023

-

11:44

Uhapšen najtraženiji begunac optužen za umešanost u genocid u Ruandi
Imena stradalih u genocidu u Ruandi - Copyright EPA/DAI KUROKAWA

veličina teksta

Aa Aa

Najtraženiji begunac optužen za umešanost u genocid u Ruandi 1994. godine Fuldžens Kajišema uhapšen je u Parlu u Južnoj Africi nakon decenija bekstva, saopštile su vlasti.

On je uhapšen u sredu popodne, u zajedničkoj operaciji južnoafričkih vlasti i tužilačkog tima za praćenje begunaca, saopštio je glavni tužilac Tribunala zadužen za pronalaženje preostalih begunaca, preneo je CNN.

Kajišema je navodno organizovao ubistvo više od 2.000 Tutsi izbeglica – žena, muškaraca, dece i staraca – u katoličkoj crkvi Nijange tokom genocida. U bekstvu je od 2001. godine.

"Fuldžens Kajišema je bio u bekstvu više od 20 godina. Njegovo hapšenje osigurava da će se konačno suočiti sa pravdom za svoje navodne zločine", rekao je glavni tužilac Serž Bramerc iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT).

US Department of State

 

"Genocid je najteži zločin poznat čovečanstvu. Međunarodna zajednica se obavezala da će obezbediti da počinioci budu krivično gonjeni i kažnjeni. Ovo hapšenje je vidljiva demonstracija da ova posvećenost ne bledi i da će pravda biti zadovoljena, bez obzira na to koliko je vremena potrebno", rekao je Bramerc.

Poslednjih godina, tužilac se žalio na nedostatak saradnje južnoafričkih vlasti, ali je sada pohvalio saradnju i podršku južnoafričke vlade.

Događaji u Nijangi u Ruandi bili su jedan od najbrutalnijih genocida u kojem je, kako se procenjuje, ubijeno oko 800.000 Tutsija i Hutua tokom perioda od 90 dana.

Tribunal navodi da je Kajišema direktno učestvovao u "planiranju i izvršenju ovog masakra". U optužnici se navodi da je kupovao i delio benzin da se zapali crkva dok su ljudi bili unutra.

Kajišema i drugi su takođe optuženi da su koristili buldožer da sruše crkvu nakon požara, dok je unutra još bio određeni broj osoba. Kancelarija Međunarodnog mehanizma kaže da je istraga obuhvatila više zemalja širom Afrike i drugih regiona. Kajišema bi trebalo da bude izveden u petak pred sud u Kejptaunu.

Komentari (0)

Svet