Fokus

Bajden sa predsednikom Predstavničkog doma Kongresa: Produktivni razgovori o visini saveznog duga

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

22:02

Bajden sa predsednikom Predstavničkog doma Kongresa: Produktivni razgovori o visini saveznog duga
Bajden sa predsednikom Predstavničkog doma Kongresa: Produktivni razgovori o visini saveznog duga - Copyright Tanjug/AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da je vodio nekoliko produktivnih razgovora sa predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Makartijem u pokušaju da postignu dogovor o podizanju gornje granice zaduživanja SAD, dodajući da će pregovarači nastaviti razgovore tokom dana.

Bajden je danas u obraćanju u Beloj kući saopštio da se republikanci zalažu za oštre rezove čime bi se produžilo vreme čekanja na zahteve za socijalno osiguranje i smanjio broj nastavnika, pripadnika policije i agenata graničnih patrola, prenosi Rojters.

„Neću pristati na to. Jedini način da se krene napred je dvopartijski sporazum i verujem da će doći do sporazuma koji nam omogućava da idemo napred i zaštitimo vredne Amerikance ove zemlje", rekao je američki predsednik.

Bajden je saopštio i da su pregovori sa Makartijem „o obrisima kako će budžet izgledati, a ne o neizvršenju obaveza".

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer saopštila je ranije da razgovori daju rezultate.

Navodi se da su se Bajden i Makarti danas približavali sporazumu o podizanju gornje granice duga zemlje od 31,4 biliona dolara.

Pregovori o gornjoj granici duga direktno su povezani sa već poznatim problemom - republikanci predvođeni Mekartijem nastoje da smanje potrošnju federalne vlade, dok Bajden i demokrate to ne žele.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet