Fokus

Indija dobija novi parlament, otvara ga premijer Narendra Modi

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2023

-

13:29

Indija dobija novi parlament, otvara ga premijer Narendra Modi
Indija dobija novi parlament, otvara ga premijer Narendra Modi - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indijski premijer Narendra Modi otvoriće u nedelju novi parlamentarni kompleks, centralni deo projekta vrednog 2,4 milijarde dolara, koji ima za cilj rekonstrukciju zgrada iz britanske kolonijalne ere u centru prestonice i koji će mu dati poseban indijski identitet.

Novi kompleks trouglastog oblika nalazi se preko puta zgrade koju su izgradili britanski arhitekti Edvin Latjens i Herbert Bejker 1927. godine, dve decenije pre indijske nezavisnosti, preneo je Rojters. Stari parlament će biti pretvoren u muzej, saopštila je indijska vlada.

Ona je navela da je nova zgrada parlamenta preko potrebna jer je postojeća "visoko napregnuta" iz više razloga uključujući kapacitet, infrastrukturu, tehnologiju i bezbednost.

Nova zgrada, rekao je Modi kada je započeo njenu izgradnju u decembru 2020. tokom pandemije, "postaće svedok stvaranja samostalne Indije". Pored savremene tehnologije, novi parlament ima ukupno 1.272 mesta u dva doma, skoro 500 više nego u staroj zgradi i najmanje tri puta više prostora.

Izgrađena je na četiri sprata i ima holove sa tematskim nacionalnim simbolima pauna, lotosa i banjana, ima murale, skulpture i umetnička dela iz cele zemlje koji odražavaju indijsku civilizaciju staru 5.000 godina, rekao je arhitekta koji je uključen u projekat.

Kritičari Modija vide novi parlament, koji je delo arhitekte iz njegove rodne države Gudžarat, kao pokušaj da ojača svoj brend nacionalizma u sklopu dela ličnog nasleđa. Opozicione stranke najavile su da će bojkotovati otvaranje i istakle da kompleks treba da otvori predsednik države, a ne Modi.

Komentari (0)

Svet