Fokus

Neizvesna borba za nominaciju Republikanske stranke: Posle Desantisa i Trampa, u trku se uključio i Pens

Komentari
Neizvesna borba za nominaciju Republikanske stranke: Posle Desantisa i Trampa, u trku se uključio i Pens
Neizvesna borba za nominaciju Republikanske stranke: Posle Desantisa i Trampa, u trku se uključio i Pens - Copyright Tanjug/AP/Robert F. Bukaty/Darron Cummings/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trka za predsedničku nominaciju Republikanske stranke postaje sve zanimljivija. Nakon guvernera Floride Rona Desantisa i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, papire za kandidaturu podneo je i bivši potpredsednik zemlje Majk Pens. 

Mada stručnjaci nisu jednoglasni po pitanju toga ko ima bolje šanse da bude republikanski kandidat na izborima sledeće godine, sigurno je da će biti zanimljivo posmatrati načine na koje Tramp, Desantis i Pens pokušavaju da osvoje srca birača, a posebno članova svoje partije.

Desantis ima sve što je potrebno da bude predsednički kandidat - diplomirao je na Jejlu i Harvardu, i ima odlikovanje za svoju službu u američkoj vojsci, pa upravo zato Tramp nesumnjivo u njemu vidi pretnju, piše "France24" u analizi. 

Već mesecima, bivši predsednik SAD pokušava da "ocrni" Desantisa i izvrši neku vrstu preventive kada je u pitanju njegova kandidatura za republikansku nominaciju, a to najčešće radi verbalnim napadima, prenosi ovaj francuski list.

"On je bio, i ostao, učenik užasnog 'RINO' (Republikanac samo po imenu) Pola Rajana, i drugih. Takođe, očajnički mu je potrebna transplantacija ličnosti, a one i dalje nisu dostupne, koliko znam. To je nelojalna osoba", rekao je Tramp malo pre nego što je Desantis objavio svoju kandidaturu.

U nedeljama pre objave kandidature, i "Tviter peha" koji je usledio odmah nakon, i Desantis se spremao. 

Putovao je duž čitavih SAD, a što je možda još i važnije, sačekao je da se donesu zakoni na Floridi koji mu daju poene kod  konzervativnih glasača, poput zakona o abortusu ili o nošenju oružja, kao i o elimisanju sredstava za programe različitosti na državnim univerzitetima.

"Hod po tankoj liniji"

Da bi pobedio Trampa u trci za nominaciju, Desantis će morati da uradi malo više od donošenja zakona na Floridi. 

Smatra se da on hoda po "tankoj liniji" kada su u pitanju republikanski glasači, zbog toga što povlači pojedine poteze koje oni odobravaju, ali se sa nekim njihovim stavovima ipak ne slaže.

Tako je primer, u nekoliko navrata vešto izbegavao da odgovori na pitanje da li su izbori 2020. godine pokradeni (što tvrdi Tramp i njegove pristalice), ali je zato prihvatio neke od ekstremnijih stavova koje su propagirali isti oni koji negiraju legitimnost izbora.

Tanjug/AP Photo/Josh Funk

 

Njegova nada bi možda mogla da leži i u onim pristalicama Republikanske stranke koji su rekli da "nikada neće glasati za Trampa", pa su kasnije neki od njih čak glasali i za pojedine demokrate.

Takođe, veliki deo Desantisovog uspeha, zavisiće i od argumenata o "kulturnim ratovima", koje često propagira desna politička struja u SAD.

Desantis je prigrlio mnoge od ovih argumenata, pa je tako bio protiv maski za vreme pandemije koronavirusa, i bio je za zabranu učenja kritičke rasne teorije u školama (ta teorija govori o tome da je rasna nejednakost sistemska stvar u SAD). 

Takođe, Desantis je bio za zabranu udžbenika na Floridi koje smatra previše "vouk", kao i iza kontroverznog zakona koji je ograničio diskusiju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u državnim školama.

Tu je i zakon o abortusu, kojim se ovaj čin zabranjuje nakon 6. nedelje trudnoće, a u septembru prošle godine, Desantis je bio na meti kritika zbog prebacivanja ilegalnih migranata u države gde su na čelu članovi Demokratske partije.

Gde su Desantisove prednosti?

Jedna od najvećih Desantisovih prednosti u trci za predsedničku kandidaturu, jeste mogućnost da prikupi velike svote novca. Na državnom računu ima više od 80 miliona dolara, koji mogu biti prebačeni na račun Komiteta za političku akciju (PAC) kojim se podržava njegova kampanja.

Takođe, samo 24 sata njegovog Tviter intervjua, Desantisova kampanja je prikupila 8,2 miliona dolara, što je bila svojevrsna "pokazna vežba" kojom je istovremeno i odvukao pažnju od tehničkih smetnji koje su obeležile taj intervju, piše Politiko

Od ulaska u trku za republikanskog kandidata, Desantisa je podržalo i pet državnih predstavnika iz Nju Hempšira, pa je tako došao do brojke od 55 zvaničnika koji ga podržavaju, prema izjavi osobe iz njegovog štaba koja je tražila da bude anonimna.

Tanjug/AP/Robert F. Bukaty

 

Veliki deo borbe odvijaće se u "medijskoj areni". Desantis, isto kao i Tramp, zna koje kanale gleda i šta prati najveći broj njegovih birača - zbog toga, u prvom danu nakon objave svoje kandidature, držao se uglavnom medija koji predstavljaju "poznata i prijateljska lica".

Nakon što je dao intervju za Foks koji podržava Republikansku stranku, Desantis je pozvao odabrane novinare na telefonsku konferenciju za štampu.

"Ono što ste uradili na Floridi je jednostavno zapanjujuće. Mogu li da vas kritikujem malo: ne preuzimate dovoljno zasluga za to", rekla je jedna od novinarki, Tara Servatijus koja vodi radio program "Tara šou", govoreći o Desantisovoj pobedi u trci za mesto guvernera Floride.

Taj dan intervjua, Desantis je završio razgovorom sa novinarom Njuzmaksa, koji se našalio rekavši da su mu prethodni reporteri postavljali dosta "mekanih" pitanja.

"Brut koji je prespavao martovske ide" 

Tramp i Desantis su bili bliski saveznici tokom mandata bivšeg predsednika u Beloj kući. Tramp je podržao Desantisa kada se prvi put kandidovao za guvernera Floride. Međutim, posle odlaska sa položaja, Tramp je često kritikovao guvernera Floride.

Uz Desantisove napore u poslednjih nekoliko nedelja ili meseci, ima i onih koji smatraju da nema velike šanse da pobedi Trampa u trci za nominaciju Republikanske stranke. 

Sve do skoro, činilo kako je Desantis usavršio neku vrstu "Trampizma bez Trampa", pobedivši na izborima na Floridi, dok mu kandidati koje je Tramp podržavao nisu prišli ni blizu, piše list "Ekonomist"

Sada, dodaje se, Desantis je taj kome se "drma tlo pod nogama". On je kritikovan zbog toga što je rat u Ukrajini nazvao "teritorijalnim nesuglasicama", zatim zbog ulaska u prepirku sa kompanijom "Dizni" u vezi sa zakonima na Floridi, i na kraju, zakon o abortusu je učinio da ga neki nazivaju "ekstremistom".

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

 

Upravo ranije pomenuto čekanje da se donesu zakoni na Floridi kako bi objavio kandidaturu, piše "Ekonomist", Desatisova je propuštena šansa da potuče Trampa i pre nego što je trka počela. Ovaj list to slikovito poredi sa "situacijom u kojoj Brut prespava martovske ide, pa Cezar može da stavi oklop, a onda Brut svejedno nastavi sa svojim namerama".

Republikanska partija je Trampizovana do temelja, i za razliku od 2016. godine, kada je partijski establišment izbegavao Trampa, on danas uživa najveću podršku elita, dodaje se u analizi. 

Istina je da su mnogi veliki donatori su prebegli alternativama kao što je Desantis, ali Tramp ipak neće imati problema da prikupi novac od svoje armije donatora, makar "dolar po dolar", i ponovo će moći da se prikaže kao autentični "govornik naroda, koga napadaju pristalice elite", ističe se.

Rik Vilson, bivši republikanski političar koji sada vodi organizaciju Linkoln projekat, smatra da bi trka za kandidaturu mogla već da bude gotova, i pre nego što je valjano počela. 

"Donald Tramp će 'skinuti Desantisu glavu' u debatama i šutiraće je kao fudbalsku loptu. Birači Republikanske baze žele ta gledaju taj šou", rekao je Vilson. kaže on. 

Sa druge strane, Dejvid Kočel, republikanski konsultant iz Ajove, kaže da je dug put do konačne odluke republikanaca, i da su "ankete trenutno prilično besmislene, već ih treba sprovoditi kada glasanje počne".

Šta je Pensov najveći izazov?

Odlukom bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa da se kandiduje za republikansku predsedničku nominaciju 2024, pokrenuto je do sada neviđeno takmičenje između njega i bivšeg predsednika Donalda Trampa, piše američki ogranak Politika.

Kako se navodi, Pensov najveći izazov biće pokušaj da ponovo pridobije republikance koji su ga uglavnom odbacili nakon predsedavanja Trampa. U protekle dve godine, dodaje se, on se odupirao intenzivnom pritisku Trampa i suočavao sa zvižducima Trampovih pristalica.

Pens, bivši kongresmen sa šest mandata i bivši guverner Indijane, vidi priliku u Ajovi, gde njegovi savetnici smatraju da može da pobedi, ali postoje sumnje da će on ikada moći da pridobije "najodanije Trampove pristalice" zbog odbijanja da poništi rezultate izbora 2020. godine.

Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

 

Pensov uži krug bio je podeljen oko toga da li treba da se kandiduje za predsednika, a neki su ga prošle godine ohrabrivali da se umesto toga kandiduje za otvoreno mesto u Senatu Indijane 2024. godine.

Kako prenosi VOA, mesecima se pripremao za kandidaturu i organizovao skupove u državama u kojima se održavaju prvi stranački izbori za nominaciju, kao što su Ajova, Južna Karolina i Nju Hempšir. Takođe je posećivao crkve, držao govore i sastajao se sa donatorima.

Tokom 2021. godine Pens je veliki deo svog vremena proveo promovišući svoje političke memoare "Pomozi mi Bože", a očekuje se da će njegova druga knjiga, koja se fokusira na njegovo versko putovanje, biti objavljena kasnije ove godine.

Pensova trka je jedinstvena po tome što zauzima neviđeno mesto nakon što je svedočio protiv Trampa pred velikom porotom skoro sedam sati ranije ove godine.

"Politika suprotnosti" i kritike Trampa i Desantisa

Politika suprotnosti koju je napravio sa svojim konkurentima, odnosno ono po čemu se od njih razlikuje, uglavnom se fokusira na pitanja spoljne politike i tradicionalnog ekonomskog konzervativizma.

Očekuje se da će se Pens u kampanji fokusirati ne samo na njegov potpredsednički mandat, već i na vreme koje je proveo u Kongresu i kao guverner. 

"Mislim da ćemo imati bolji izbor. Amerikanci žele povratak na politiku administracije Tramp - Pens, ali žele lidere koji više odražavaju karakter američkog naroda", rekao je Pens nedavno za AP.

U javnim istraživanjima, Pens je do sada imao jednocifrene rezultate - bio je daleko treći iza Trampa i Desantisa. Ipak, već se spremio na žestoku borbu, pošto ih uveliko kritikuje u izjavama, mada retko pominje Trampa po imenu.

Na večeri "Gridiron kluba" ranije ove godine, Pens je rekao da je Tramp "pogrešio 6. januara" i da će "istorija tražiti od Donalda Trampa odgovornost".

Što se Desantisa tiče, kritikovao je njegovu tvrdnju da je sukob Rusije sa Ukrajinom "teritorijalni spor", a za Desantisov "medijski rat sa Diznijem", Pens je rekao da je "van okvira onoga što bi on, kao konzervativni republikanac, bio spreman da uradi".

Kako navodi VOA, Pens se objavom kandidature pridružio velikom broju republikanskih kandidata. Osim Trampa i Desantisa, kandidovali su se i bivša ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, senator iz Južne Karoline Tim Skot, preduzetnik Vivek Ramasvami, kao i bivši guverner Arkanzasa Ejsa Hačinson.

Komentari (0)

Svet