Fokus

Kancelarija UN: Trgovina sintetičkom drogom na istoku Azije na "ekstremnim nivoima"

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

15:45

Kancelarija UN: Trgovina sintetičkom drogom na istoku Azije na "ekstremnim nivoima"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trgovina sintetičkom drogom u Aziji je dostigla "ekstremne nivoe", pa kriminalne grupe uspostavljaju nove krijumčarske rute, kako bi izbegle policiju, a cene metamfetamina su vrlo niske, navodi se u najnovijem izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

UNODC navodi da su zaplene metamfetamina na istoku i jugoistoku Azije dostigle brojke iz perioda pre pandemije kovida, prenosi CNN.

Ostali ključni indikatori - hapšenja, dostupnost na ulici, čistoća i ulična cena, "ukazuju da je nabavni lanac ostao visok, ili je nepromenjen", dodaje se u izveštaju.

Kako su počele granice da se otvaraju i ukidaju restriktivne mere, međunarodne kriminalne bande su počele da se povezuju "krajem 2022. i početkom 2023. godine, radeći po sličnom šablonu iz 2019. godine", rekao je regionalni predstavnik UNODC za istočnu Aziju i Pacifik Džeremi Daglas.

Primetno je povećanje trgovine drogom i u Japanu, a putnici avionima ponovo švercuju met od druge polovine 2022. godine.

Bande iz zapadne Afrike, koje imaju mreže na istoku i jugoistoku Azije, ne da nisu nestale tokom pandemije, već su nastavile svoje aktivnosti, dodaje se u izveštaju.

Osim meta, proizvodnja i trgovina ketaminom je takođe u velikom porastu u tom regionu, a lokalne vlasti su ove godine zaplenile 27,4 tona ove droge. Ta brojka je za 167 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

Komentari (0)

Svet