Fokus

SAD okončale istragu o Pensovim dokumentima bez optužbi

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

20:00

SAD okončale istragu o Pensovim dokumentima bez optužbi
SAD okončale istragu o Pensovim dokumentima bez optužbi - Copyright Tanjug/AP/Charles Krupa

veličina teksta

Aa Aa

Američko Ministarstvo pravde zatvorilo je istragu protiv bivšeg potpredsednika Majka Pensa bez podizanja bilo kakve optužbe u vezi sa poverljivim dokumentima pronađenim u njegovoj kući u Indijani, rekao je danas zvaničnik ministarstva.

Portparol bivšeg potpredsednika u vreme vladavine Donalda Trampa naveo je da je Pens "u potpunosti sarađivao" sa istragom, preneo je Rojters.

Dodaje je da je sam Pens javno priznao ono što je nazvao greškom.

Nakon otkrića poverljivog materijala pronađenog u Trampovoj rezidenciji na Floridi pošto je napustio funkciju, Nacionalni arhiv je pozvao bivše predsednike i potpredsednike da provere bilo kakav materijal koji bi trebalo da bude u posedu vlade.

Pensov advokat obavestio je vlasti o otkriću zapisa sa poverljivim oznakama, što je dovelo do potrage FBI za zapisima u njegovoj rezidenciji u Indijanapolisu ove godine.

Specijalni savetnik Ministarstva pravde Džek Smit istražuje Trampovo rukovanje poverljivim materijalima otkada je napustio funkciju u januaru 2021.

Poseban advokat imenovan je da sprovede istragu nakon što je američki predsednik Džozef Bajden prijavio da je pronašao neki poverljivi materijal u njegovom posedu.

I Bajden i Tramp planiraju da se bore za mesto predsednika na izborima 2024, a očekuje se da će i Pens objaviti svoju kandidaturu sledeće nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet