Fokus

Severna Koreja osudila UN zbog diskusije na zahtev SAD o lansiranju satelita

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2023

-

11:19

Severna Koreja osudila UN zbog diskusije na zahtev SAD o lansiranju satelita
Ujedinjene nacije - Copyright Tanjug/AP/Eduardo Munoz

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti Severne Koreje danas su osudile Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog diskusije, na zahtev SAD, o nedavnom lansiranju severnokorejskog satelita i poručile da će odbaciti sankcije i preduzeti mere da se odbrane.

Sestra severnokorejskog lidera Kim Jo Džong izjavila je da je prihvatanjem zahteva Vašingtona i ignorisanjem prava Severne Koreje na razvoj satelita, Savet bezbednosti pokazao da je američka politička ispostava, prenosi Rojters.

"Veoma sam nezadovoljna zbog toga što Savet bezbednosti UN tako često, na zahtev SAD, poziva na odgovornost DNRK zbog ostvarivanja svojih prava kao suverene države. To osuđujemo i odbacujemo kao najepravedniji i najpristrasniji čin mešanja u naše unutrašnje stvari, koji narušava suverenitet Severne Koreje", poručila je Kim u saopštenju koje je prenela agencija KCNA.

Ona je naglasila da Severna Koreja ima pravo da se brani od pretnji SAD i njihovih saveznika koji, kako kaže, pojačavaju tenzije vojnim vežbama. Rezolucije UN o sankcijama okarakterisala je kao "proizvod neprijateljske politike SAD i njihovih vazala".

Kim je navela da Severna Koreja te sankcije nikada nije priznavala i ovećala da će nastaviti da ostvaruje svoja suverena prava koja uključuju lansiranje špijunskih satelita. Severna Koreja je krajem maja saopštila da je prvo lansiranje njenog vojnog izviđačkog satelita bilo neuspešno i da se on srušio u more.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet