Fokus

Stranka meksičkog predsednika odnela pobedu u najmnogoljudnijoj saveznoj državi

Komentari

Autor: AP

05/06/2023

-

09:55

Stranka meksičkog predsednika odnela pobedu u najmnogoljudnijoj saveznoj državi
Stranka meksičkog predsednika odnela pobedu u najmnogoljudnijoj saveznoj državi - Copyright Tanjug/AP Photo/Eduardo Verdugo

veličina teksta

Aa Aa

Najmnogoljudnija meksička savezna država, Meksiko, na izborima je dobila novu vlast nakon što je pobedila stranka Morena, predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora. To znači da, posle decenija vlasti, na čelu ove savezne države nije više Institucionalna revolucionarna partija (PRI).

Preliminarne prognoze izbornih vlasti u nedelju uveče nagovestile su pobedu Delfine Gomez u državi Meksiko, što je ubrzo kasnije potvrđeno izjavom Alehandre del Moral. Zvanično prebrojavanje glasačkih listića nastavljeno je tokom noći, preneo je AP.

Rezultat je bio udarac za PRI, koji je upravljao saveznom državom Meksiko neprekidno 71 godinu do gubitka vlasti 2000. i vladao državom Meksiko još duže do njenog gubitka u nedelju.

Reprezentativni uzorak biračkih mesta samo nekoliko sati nakon zatvaranja birališta pokazao je da će Gomez verovatno osvojiti između 52,1 odsto i 54,2 odsto glasova, u poređenju sa 43 do 45,2 odsto za del Moral, prema Nacionalnom izbornom institutu. 

Do ponoći, sa više od polovine prebrojanih glasačkih listića, razlika se nije menjala.

"Vlast će se promeniti", rekla je Gomez u nedelju kasno uveče pre nego što je pozdravila pristalice u glavnom gradu države Toluke. Buduća guvernerka savezne države Meksiko, naglasila je svoju posvećenost majkama nestalih ljudi i žrtvama femicida, i pozvala javnost da osudi korupciju.

Težak udarac za PRI

Koalicija predvođena PRI je zadržala guvernera u slabo naseljenoj severnoj pograničnoj državi Kouila, gde je sa 80 odsto prebrojanih glasačkih listića, kandidat njene koalicije Manolo Himenez pobedio kandidata Morene.

Ipak, to što je PRI izgubila vlast u saveznoj državi Meksiko bio je težak udarac njenoj političkoj snazi.

Ovi izbori su pomno praćeni i zbog zbog potencijalnih implikacija za predsedničke izbore sledeće godine. Iako još nije izabrala svog kandidata, Morena se smatra favoritom na tim nacionalnim izborima, a još više nakon što se zna da će imati kontrolu nad državom Meksiko.

Ova savezna država se nalazi sa tri strane oko Meksiko sitija, obuhvata urbano širenje i ruralne rančeve, ali istovremeno je dom i za nejednakost, nasilje i korupciju. Decenijama je bila srce Institucionalne revolucionarne partije.

Politikolog Georgina de la Fuente sa univerziteta Tehnologiko de Monterej primetila je da ovi rezultati ističu nekoliko stvari: PRI je poražen, mada možda ne tako čvrsto kao što se očekivalo, Morena nije nepobediva, a stranke će morati da rekonfigurišu svoje koalicije i dogovore. Ona je dodala da su neometani izbori takođe potvrdili efikasnost meksičkog izbornog sistema, koji je bio pod kritikama Obradora.

Gubitak države Meksiko mogao bi značiti kraj političke relevantnosti PRI na nacionalnoj sceni, što bi bio zapanjujući preokret za stranku koja je vladala Meksikom neprekidno sedam decenija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet