Fokus

Čudan skandal u srcu kolumbijske vlasti: Dadilja, prisluškivanje telefona i ukradeni kofer pun novca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, Gardijan

05/06/2023

-

13:31

Čudan skandal u srcu kolumbijske vlasti: Dadilja, prisluškivanje telefona i ukradeni kofer pun novca
Laura Sarabija - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šefica kabineta kolumbijskog predsednika Gustava Petra, Laura Sarabija, kao i ambasador te zemlje u Venecueli, Armando Benedeti, napustiće svoje funkcije, rekao je predsednik Kolumbije u petak, dok tužilaštvo ispituje optužbe za nezakonito prisluškivanje telefona Sarabijinog osoblja.

Laura Sarabija, jedna od Petrovih najbližih savetnica, i ambasador Armando Benedeti, koji je bio ključan za Petrov izbor i Sarabijin šef kada je bio senator, upleteni su u skandal koji uključuje nestali novac i dadilju Sarabijinog deteta.

Sarabija je u januaru izvestila da je kofer sa novcem ukraden iz njenog stana u severnoj Bogoti, rekao je generalni tužilac Fransisko Barbosa, preneo je Rojters.

Dadilja po imenu Marelbis Meza, koja je razgovarala sa lokalnim časopisom o ovom incidentu, rekla je da nije učinila ništa nezakonito, a da je u januaru odvedena u podrum pored predsedničke palate, gde su koristili poligraf kako bi je ispitali o navodnih 7.000 dolara koji su nestali iz Sarabijinog stana.

Policija je presrela telefonske pozive Meze i još jedne žene koja je čistila Sarabijinu kuću, saopštila je Barbosina kancelarija u petak, nazvavši to "grotesknom zloupotrebom moći". Dodaje se i da su pozivi prisluškivani u periodu od deset dana, kao i da je policija pogrešno imenovala ove dve žene kao članove najvećeg narko kartela u zemlji.

Tužilac Barbosa, koji se više puta sukobljavao sa Petrom zbog predsednikovih napora da sklopi mirovne sporazume sa levičarskim pobunjenicima i kriminalnim grupama, rekao je da bi se neki ljudi mogli suočiti sa optužbama u narednim danima zbog nestalog novca, incidenta sa poligrafom i ovih, kako ih je nazvao, "grotesknih" presretanja poziva.

Profimedia

Armando benedeti, (bivši) ambasador u Venecueli

Petro je negirao bilo kakvo kršenje zakona, i rekao da je naređena istraga kako bi se ispitale sve okolnosti slučaja.

Lokalni mediji pišu da je dadilja, zapravo, u centru borbe za moć između Benedetija (55), ključnog konzervativnog političara koji se udružio sa Petrom kako bi mu pomogao da dođe na vlast, i Sarabije (29), koja je radila pod Benedetijem pre nego što je postala lider Petrove kampanje, prenosi Gardijan.

Prema izveštaju nedeljnika "Semana", Benedeti i Sarabija su se sukobili oko Benedetijevog zahteva za novo postavljanje.

Među čudnijim detaljima intrige, Benedeti je čarter letom doveo Mezu u Karakas da radi u njegovoj rezidenciji, nakon što ju je Sarabija otpustila. Međutim, dadilju je Sarabija i zaposlila tek nakon što ju je prvobitno Benedeti otpustio zbog sumnje na krađu.

Benedeti kaže da ga je Sarabija zamolila za pomoć da spreči Mezu da se obrati medijima, dok Sarabija navodi da je Benedeti onaj koji je i pustio priču novinarima.

Ovaj skandal je prvi koji pokazuje nepoverenje među ljudima iz Petrovog najužeg kruga, i doprineo je tome da se uruši predsednikova popularnost, koja je pala sa 50 odsto u novembru prošle godine, na 34 odsto sada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet