Fokus

Sastali se Blinken i Bin Salman, razgovarali o ljudskim pravima i bilateralnim pitanjima

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

09:55

Sastali se Blinken i Bin Salman, razgovarali o ljudskim pravima i bilateralnim pitanjima
Sastali se Blinken i Bin Salman, razgovarali o ljudskim pravima i bilateralnim pitanjima - Copyright Tanjug/Amer Hilabi/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razmotrio je danas sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom širok spektar bilateralnih pitanja u "otvorenom, iskrenom" razgovoru, rekao je Rojtersu jedan američki zvaničnik.

Odnosi dve zemlje su duže vreme zategnuti zbog stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i neslaganja oko politike Vašingtona prema Iranu i Rijada prema Izraelu, prenosi Rojters.

Blinken, koji je u Saudijsku Arabiju stigao u utorak, i prestolonaslednik, de fakto vladar kraljevstva, tokom sastanka koji je trajao sat i četrdeset minuta, razmotrili su mnoge teme, uključujući odnose sa Izraelom, sukob u Jemenu, nemire u Sudanu, kao i poštovanje ljudskih prava, naveo je zvaničnik koji nije želeo da mu se otkrije identitet.

"Postoji dobar stepen približavanja u pogledu potencijalnih inicijativa u kojima delimo iste interese, i istovremeno prepoznavanje određenih razlika", saopštio je američki zvaničnik.

Očekivalo se da će dobrim delom diskusije dominirati moguća normalizacija odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, iako su zvaničnici ranije umanjili verovatnoću bilo kakvog trenutnog ili većeg napretka po tom pitanju.

Prema ovom izvoru, Blinken i Mohamed bin Salman su "razgovarali  o potencijalu za normalizaciju odnosa sa Izraelom i dogovorili se o nastavku dijaloga o tom pitanju".

Razgovori o Jemenu i Sudanu

Rijad nije sledio primer Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina u uspostavljanju odnosa sa Izraelom 2020. godine pod prethodnom administracijom SAD Donalda Trampa, rekavši da se prvo treba pozabaviti ciljevima palestinske državnosti.

U aprilu je Saudijska Arabija obnovila odnose sa Iranom, regionalnim rivalom i najvećim neprijateljem Izraela.

Razvijanje civilnog nuklearnog programa jedan je od uslova Rijada za normalizaciju veza sa Izraelom, rekao je izvor upoznat sa razgovorima, potvrđujući izveštaj Njujork tajmsa iz marta, mada saudijski i američki zvaničnici to nisu javno potvrdili.

Prestolonaslednik i Blinken su takođe razgovarali o Jemenu i potencijalnim načinima za rešavanje problema koji još postoje, dok je Blinken zahvalio Rijadu zbog nastojanja da se postigne primirje u Sudanu i pomogne u evakuaciji američkih državljana.

Prema američkom zvaničniku, Blinken je takođe pokrenuo pitanja poštovanja  ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji,  kako na širem nivou, tako i u vezi sa pojedinačnim slučajevima, ali nije saopšteno konkretno kojim, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet