Fokus

Arapska liga nema ništa protiv prisustva sirijskog predsednika na samitu u Rijadu

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2023

-

17:38

Arapska liga nema ništa protiv prisustva sirijskog predsednika na samitu u Rijadu
Tanjug/AP/Egyptian Ministry of Foreign Affairs - Copyright Tanjug/AP/Egyptian Ministry of Foreign Affairs

veličina teksta

Aa Aa

Sirijski predsednik Bašar al-Asad može da prisustvuje samitu Arapske lige "ako to želi", rekao je danas generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit, nakon što je Sirija ponovo primljena u tu organizaciju.

Odgovarajući na pitanje da li bi Asad mogao da učestvuje na samitu u Saudijskoj Arabiji 19. maja, Geit je rekao "ako želi, može, jer Sirija je, počev od ovog događaja, puni član Arapske lige", prenosi Rojters.

"Od sutra ujutro, imaju pravo da zauzmu svoje mesto u Ligi. Ukoliko pozivnica stigne od zemlje domaćina samita, a Asad ima želju da dođe, on će učestvovati", izjavio je Geit na konferenciji za novinare u Kairu.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige usvojili su danas odluku o vraćanju Sirije u članstvo u toj organizaciji posle više od 10 godina suspenzije. Odluka koja je usvojena kao rezultat regionalnih nastojanja da se normalizuju odnosi sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, doneta je na ministarskom sastanku iza zatvorenih vrata u sedištu Arapske lige u Kairu.

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi je suspendovano 2011. godine posle gušenja u krvi protesta protiv Asada, koji su doveli do razornog građanskog rata. Mnoge arapske zemlje su zatim povukle diplomatske predstavnike iz Damaska.

SAD: Sirija ne zaslužuje da se vrati u Arapsku ligu

SAD su danas kritikovale ponovno primanje Sirije u Arapsku ligu, navodeći da Damask ne zaslužuje da bude vraćen u tu organizaciju.

Kako prenosi Rojters, Vašington je takođe izrazio sumnju u spremnost sirijskog predsednika Bašara al Asada da reši problem krize nastale zbog  građanskog rata u Siriji.

Portparol Stejt departmenta je naveo da SAD smatraju da arapski partneri nameravaju da iskoriste direktan angažman sa Asadom kako bi podstakli rešavanje dugogodišnje krize u zemlji, kao i da je Vašington usklađen sa svojim saveznicima oko ''krajnjih ciljeva''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet