Fokus

Sudija koju je Tramp postavio na tu funkciju nadgledaće njegov slučaj

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

16:40

Sudija koju je Tramp postavio na tu funkciju nadgledaće njegov slučaj
Tanjug/AP/Ben Gray - Copyright Tanjug/AP/Ben Gray

veličina teksta

Aa Aa

Američki okružni sudija Ejlin Kenon, koju je Donald Tramp postavio na tu funkciju, nadgledaće slučaj bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država proitv kojeg je podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima, koja je zadržao nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine.

Ona je prošle godine imenovana za specijalnog istražitelja za pregled materijala zaplenjenog sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, a pravni struččnjaci je optužuju da je bivšem predsedniku donela niz ubedljivih pobeda tokom tog postupka, piše ABC News.

Ukoliko Tramp bude bio osuđen, to znači da će Kenon, koju je je on imenovao za okružnog sudiju 2019. godine, biti odgovorna za određivanje njegove, možda čak i zatvorske kazne.

Bivši američki predsednik je ranije saopštio da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima, koja je zadržao nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine.

On je naveo da u sudnici u Majamiju mora da se pojavi narednog utorka i poručio da je "nevin čovek".

Ovo je prva federalna optužnica u istoriji SAD protiv nekog od bivših američkih predsednika, prenosi Glas Amerike.

U okviru istrage Ministarstva pravde, istražitelji su pre otprilike godinu dana zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku poverljivosti.

Pre toga, Trampovi advokati su navodili da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi.

Ovaj slučaj predstavlja još jedan pravni izazov za Trampa, protiv kojeg je nedavno u Njujorku podignuta optužnica po 34 tačke u slučaju pokušaja zataškavanja vanbračne afere za vreme kampanje za predsedničke izbore.

Protiv njega se takođe vode istrage u Vašingtonu i Atlanti, koje bi mogle da rezultiraju krivičnim optužnicama. 

Specijalni tužilac Smit protiv Trampa vodi istragu o tome da li su on i njegovi saveznici pokušali da ponište pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet