Fokus

Otpečaćena optužnica protiv Trampa od 37 tačaka: Kutije sa poverljivim dokumentima čuvao u kupatilu i tuš-kabini

Komentari

Autor: Tanjug, BBC

09/06/2023

-

20:40

Otpečaćena optužnica protiv Trampa od 37 tačaka: Kutije sa poverljivim dokumentima čuvao u kupatilu i tuš-kabini
Otpečaćena optužnica protiv Trampa od 37 tačaka: Kutije sa poverljivim dokumentima čuvao u kupatilu i tuš-kabini - Copyright Tanjug/Justice Department via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp suočava se sa 37 tačaka optužnice, uključujući optužbe za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zaveru radi ometanja pravde nakon što je napustio Belu kuću 2021. godine, navodi se u dokumentima saveznog suda koji su objavljeni danas. Tramp je kutije sa poverljivim dokumentima čuvao na više mesta u svojoj rezidenciji na Floridi, uključujući balsku salu, kupatilo i tuš-kabinu, prenosi BBC.

Ministarstvo pravde SAD je otpečatilo optužnicu u danu kada su dvojica Trampovih advokata dala ostavke, a bivši pomoćnik takođe je suočen sa optužbama.

On bi trebalo da se prvi put pojavi pred sudom u Majamiju u utorak, dan pre svog 77. rođendana, prenosi Rojters.

Optužnica protiv bivšeg predsednika SAD po federalnim optužbama je bez presedana u američkoj istoriji i do nje je došlo kada je Tramp, prema relevantnim anketama, glavni kandidat za republikansku predsedničku nominaciju sledeće godine.

Tanjug/Justice Department via AP

 

Istražitelji su zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi pre skoro godinu dana, nakon čega je oko stotinu označeno kao poverljivo, iako je jedan od Trampovih advokata ranije rekao da su svi zapisi sa oznakama o poverljivosti vraćeni vladi.

CNN je preneo da je Tramp nakon odlaska sa predsedničke funkcije rekao da je zadržao vojnu informaciju sa koje nije skinuta oznaka tajnosti, što je izjava koja je zabeležena na audio snimku, a što bi mogao biti ključan dokaz na suđenju.

Okružni sudija Ajlin Kenon trebalo je da nadgleda ovaj slučaj, ali, kako Rojters prenosi pozivajući se na anoniman izvor, ona bi mogla biti i predsedavajuća na suđenju. CNN takođe prenosi da je Tramp drugima u dva navrata pokazivao poverljiva dokumenta, i to na sastanku 2021. i Nju Džersiju kada je ''pokazao i opisao ’plan napada’, za koji je rekao da ga je pripremilo Ministarstvo odbrane''.

Tanjug/Justice Department via AP

 

U optužnici se navodi da je Tramp tom prililkom rekao: ''Kao predsednik mogao sam da skinem oznaku tajnosti. Sada, znate, ne mogu, ali reč je o velikoj tajni''.

Dokumenta je pokazao predstavniku političkog komiteta u avgustu ili septembru 2021, a reč je bila o poverljivoj mapi u vezi sa određenom vojnom akcijom.

Tužioci navode da je Tramp preduzeo nekoliko koraka kako bi omeo istragu o rukovanju poverljivim dokumentima, rekavši svom advokatu da kaže Ministarstvu pravde da se kod njega ne nalaze dokumenta koja se traže u sudskom pozivu.

Tanjug/Justice Department via AP

 

Pored toga, Tramp je svom pomoćniku Voltu Nauti naložio da premesti dokumente kako bi ih sakrio od Trampovih advokata i agenata FBI-ja, i čak je predložio svom advokatu da ''sakrije ili uništi dokumente'' tražene sudskim pozivom.

U optužnici se navodi i da je sam Tramp lično bio uključen u proces pakovanja dokumenata u kutije dok je bio u Beloj kući, i da je, nakon što je u maju prošle godine dobio sudski poziv, dvojici svojih advokata rekao da ne želi da mu iko pregleda kutije, i upitao: ''Zar ne bi bilo bolje da im samo kažemo da ovde nemamo ništa?''.

Posle toga naredio je svom pomoćniku da premesti kutije iz skladišta u njegovu rezidenciju u Mar-a-Lagu na Floridi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet