Fokus

"Boli me glava, ne želim da skinem masku": Nastavljaju da bukte požari u Kanadi, oblak dima preko SAD stigao i do Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/06/2023

-

22:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Širom Kanade izgorelo je 3,8 miliona hektara zemljišta, 15 puta više od proseka, a slični vremenski uslovi očekuju se i u mesecima pred nama. Trenutno, zbog dima koji je već prekrio deo Sjedinjenih Država i stigao čak do Evrope, sve podseća prizore iz naučnofantastičnih filmova. 

Požari ove vrste uobičajeni su u Kanadi za ovo doba godine, međutim, nije uobičajeno to što oni u isto vreme gore na istoku i zapadu, rastežući vatrogasne resurse zemlje, zbog čega je vlada  bila primorana da u pomoć pozove vojsku, ali i američke vatrogasce. 

"Evakuisano je 20.000 ljudi. Neki su uspeli da se vrate kući, ali mnogi su i dalje raseljeni. Vidimo kako požar utiče i na infrastrukturu u Kvebeku - zatvaraju se putevi, dolazi do prekida u telekomunikacijama, a požari prete i dalekovodima", rekao je kanadski ministar za vanredne situacije, Bil Bler. 

Trenutno je aktivno više od 400 požara, kvalitet vazduha je loš, dok se neki letovi otkazuju ili kasne. 

Dan se pretvorio u noć na istoku Sjedinjenih Država 

Ove godine, vetar je dim iz Kanade odneo stotinama kilometara ka jugu, čak do Sjedinjenih Država, ka istočnoj obali, pa su se maske za Amerikance vratile na velika vrata, dok se u Njujorku, Vašingtonu i Filadelfiji, dan pretvorio u noć. 

Nakon ovoga, izdata su upozorenja da ugrožene kategorije građana, ne napuštaju svoje kuće. 

Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

 

"Spavali smo sa otvorenim prozora, a čini mi se da od jutros osećamo posledice toga, boli me glava, ne želim da skinem masku", rekla je stanovnica Filadelfije Meri Čen. 

Guvernerka Njujorka Keti Hočul, preporučila je građanima da otkažu aktivnosti van kuće i rekla da su otkazane i neke bejzbol utakmice. Takođe, Njujorčaninama je preporučeno da ne trče, šetaju ili izlaze sa decom, budući da napolju nije bezbedno. 

Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

 

"Kvalitet vazduha se meri skalom od jedan do pet različitih boja, meri se količina ozona i zagađenje različitih čestica u vazduhu, ono što vidimo danas, i što ćemo videti narednih dana jeste da se iz crvene ide u ljubičastu boju, što je nezdravo za većinu populacije", rekao je meteorolog Zek Tejlor. 

profimedia

 

Čini se da će vremenske prilike koje izazivaju ovakve situacije potrajati, a stručnjaci predviđaju da bi munje mogle izazvati još problema, te da će sve zavisiti i od toga koliko uz njih bude padavina. Tvrde da, ukoliko na dnevnom nivou bude bilo 150 do 250 udara groma, neće biti resursa da se spreče sve posledice. 

Bela kuća sada šalje vatrogasce u Kanadu, poziva građane da ostanu u kućama i podseća na klimatske promene, a naučnici se slažu oko toga da se vreme menja, a pošto je postaje sve suvlje i toplije, požari će biti sve opasniji i jači. 

Oblak dima iz Kanade stigao čak do Norveške

Prema pisanju CNN-a, poslednjih dana oblaci dima koji su posledica velikog broja šumskih požara u Kandadi, protezali su se od Kanade preko Grenlanda i Islanda, pa čak do Norveške.

Naučnici sa Instituta za istraživanje klime i životne sredine u Norveškoj (NILU) uspeli su da otkriju povećanje dima koristeći veoma osetljive instrumente, a da zatim potvrde njegovo poreklo korišćenjem prognostičkog modeliranja.

To znači da građani Norveške mogu da namirišu, pa čak i da vide dim kao blagu izmaglicu, ali za razliku od delova SAD gde je zabeleženo opasno zagađenje, dim u Norveškoj ne bi trebalo da ima uticaja na zdravlje, rekao je viši naučnik na NILU Nikolas Evagelou.

On je dodao da će se tokom narednih dana oblak proširiti po delovima Evrope, ali je malo verovatno da će ljudi moći da osete ili vide taj dim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet