Fokus

U Kolumbiji protesti protiv penzionih reformi predsednika Petra

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2023

-

08:25

U Kolumbiji protesti protiv penzionih reformi predsednika Petra
U Kolumbiji protesti protiv penzionih reformi predsednika Petra - Copyright Tanjug/AP Photo/Fernando Vergara

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade demonstranata defilovalo je ulicama kolumbijskih gradova u znak protesta zbog penzionih i ekonomskih reformi koje je pokrenula vlada levičarskog predsednika Gustava Petra.

Pored glavnog grada Bogote, mirni protesti održani su u utorak i u gradovima Medelin, Kali, Barankilja i Bukaramanga, saopštila je kolumbijska policija.

Petro, prvi levičar koji je pobedio na izborima obećao je da će smanjiti siromaštvo i nejednakosti i sprovesti politiku "potpunog mira" kojom bi trebalo da se okonča šest decenija oružanih sukoba u Kolumbiji u kojima je poginulo najmanje 450.000 ljudi, navodi Rojters.

Protesti su odgovor opozicije na mitinge koje je ranije ovog meseca organizovao Petro zahtevajući od Kongresa da odobri reforme koje je predložio.

Predsednikovi protivnici tvrde da bi penzione reforme mogle negativno da utiču na finansijsku stabilnost Kolumbije i na smanjenje nezaposlenosti. Oko 5.000 ljudi je defilovala ulicama glavnog grada Bogote noseći transparente sa parolama poput "Nema više Petra" i "Petro odlazi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet