Život

Borba za starateljstvo rođaka dece koja su preživela 40 dana u džungli Kolumbije

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

16:38

Borba za starateljstvo rođaka dece koja su preživela 40 dana u džungli Kolumbije
Deca 40 dana preživela u amazonskoj džungli - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Između rođaka četvoro dece starosedelaca u Kolumbiji, koja su preživela avionsku nesreću i 40 dana opstajala sama u amazonskoj prašumi došlo je do borbe za starateljstvo.

Braća i sestre, starosti od jedne do 13 godina, ostali su u bolnici u ponedeljak, a za to vreme će kolumbijska agencija za zaštitu dece da razgovara sa članovima porodice kako bi utvrdila ko  bi trebalo da brine o njima nakon što im je majka umrla u bolnici, a otac dvoje od njih optužen za nasilje u porodici, preneo je "Gardijan".

Astrid Kaseres, šefica kolumbijskog Instituta za porodično blagostanje, rekla je da je deci dodeljena pomoćnica na zahtev njihovih baka i deda po majci, koji se bore za starateljstvo sa ocem dvoje najmlađih.

Dodala je da će istražiti situaciju i navela da agencija nije isključila da su oni i njihova majka možda doživeli porodično zlostavljanje.

Tanjug/Colombia's Press Office via AP

 

"U ovom trenutku je najvažnije zdravlje dece, koje nije samo fizičko već i emocionalno", rekla je ona.

Deca su 1. maja putovala sa svojom majkom iz amazonskog sela Ararakuara u grad San Hoze del Gvavijare, kada se na jednomotornom elisnom avionu pokvario motor.

Letelica je nedugo kasnije pala sa radara i počela je potraga za troje odraslih i četvoro dece koji su bili u njoj.

Više od mesec dana deca su preživela jedući brašno i semenke manioke, kao i voće koje su pronalazili u prašumi gde su se snalazili zahvaljujući znanjima koja su stekli kao pripadnici domorodne grupe Huitoto.
 

Komentari (0)

Magazin