Fokus

Novi detalji o nestaloj podmornici: Ostalo im je manje od 20 sati kiseonika, i danas zabeležena podvodna buka

Komentari

Autor: BBC

21/06/2023

-

17:12

Novi detalji o nestaloj podmornici: Ostalo im je manje od 20 sati kiseonika, i danas zabeležena podvodna buka
Tanjug/AP/Action Aviation - Copyright Tanjug/AP/Action Aviation

veličina teksta

Aa Aa

Kontraadmiral Džon Mauger iz Američke obalske straže rekao je za BBC da je podmornici "Titan" možda preostalo "manje od 20 sati kiseonika", na osnovu prvobitne procene od 96 sati.

On kaže da je zbog raznih faktora teško tačno utvrditi koliko imaju vremena, ali da ono ističe.

"Jedan od faktora koji otežava predviđanje koliko je kiseonika ostalo jeste to što ne znamo stopu potrošnje kiseonika po putniku u podmornici", rekao je on.

Spasilački tim radi pod pretpostavkom da im je ostalo još oko 20 sati da pronađu i spasu podmornicu, što je negde sutra ujutru po lokalnom vremenu, dodaje on.

Potragu opisuje kao "složenu i tešku", dodajući da se sprovodi na udaljenoj lokaciji oko 900 milja od obale Kejp Koda u Masačusetsu u SAD. Ranije danas američki mediji su objavili da je kanadski spasilački tim čuo "lupanje" u oblasti gde je plovilo nestalo".

"Ovo se dogodilo na udaljenoj lokaciji, dali smo prioritet našim naporima i na površinskoj i podvodnoj potrazi", rekao je on i dodao da veoma blisko sarađuju sa stručnjacima za akustiku kako bi razumeli buku koju čuju.

Stručnjaci i oprema su ukazali na "podvodnu buku" od strane punika u podmornici i kao rezultat toga su premestili vozila na daljinsko upravljanje (ROV) na to mesto.

Međutim, još uvek nemaju potvrdu o kakvoj je buci reč.

"Pokupili smo znakove buke i radimo na analizi"

Na pitanje dopisnika BBC-ja za nauku Džonatana Ejmosa zašto govori o buci u množiti, Mauger je potvrdio da je postojao "veliki broj ponovljene podvodne buke".

U internim zapisima američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost, navodi se da su se podvodni zvuci mogli čuti satima, dodaje BBC.

Proširena potraga uključuje četiri dodatna plovila i pet vozila na daljinsko upravljanje (ROV), koja imaju sposobnost da idu pod vodu.

Frederik: I danas se čuli zvuci

Kapetan Džejmi Frederik iz Američke obalske straže rekao je na konferenciji za medije da je prošireno područje pretrage, navodeći da je dvostruko veće od površine američke države Konnetikat.

Dodao je da zvaničnici i spasioci moraju da uzmu u obzir promene i struje na moru i istakao da to što se oblast pretrage nalazi daleko od obale enormno usložnjava posao.

Američka obalska straža trenutno ima pet površinskih brodova koji traže "Titan" i očekuju da će ih biti 10 u naredna 24 sata.

Frederik je rekao da je juče kanadski P-3 detektovao podvodnu buku u oblasti pretrage.

"Kao rezultat toga, operacije ROV-a su premeštene u pokušaju da se istraži poreklo buke. Iako su pretrage ROV-a dale negativne rezultate, one se nastavljaju."

On je dodao da su podaci iz aviona P-3 podeljeni stručnjacima američke mornarice radi dalje analize „koja će biti uzeta u obzir u budućim planovima potrage“.

Dodao je i da su dva robotski upravljana vozila (ROV) trenutno uključena i da bi trebalo da postoje dodatni koji će se pridružiti potrazi.

Neki od tih dodatnih ROV-a imaju dodatnu dubinu, rekao je on novinarima.

Povodom prijavljenog pravougaonog objekat koji je primećen, Frederik je rekao da je posada aviona koja je juče videla objekat utvrdila da nije deo potrage i da nije neuobičajeno uočiti razne objekte u okeanu.

Prema rečima kapetana Frederika, kanadski avion P-3 i danas je čuo neke zvuke. Stručnjak za tu oblast Karl Hartsfield rekao je novinarima da je veoma teško razaznati kakvi su to zvuci.

Njegov tim ima "više senzora u oblasti koji šalju podatke najboljim ljudima na svetu i vraćaju ih timu kako bi oni mogli da donose odluke“.

"Oni moraju da eliminišu potencijalne izvore koje je stvorio čovek osim 'Titana'“, dodaje on.

 

 

 

Komentari (0)

Svet