Fokus

Lula da Silva: Nemoguć sporazum Merkosura sa EU, uključuje pretnju Brazilu

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

15:41

Lula da Silva: Nemoguć sporazum Merkosura sa EU, uključuje pretnju Brazilu
Tanjug/AP/Gustavo Moreno - Copyright Tanjug/AP/Gustavo Moreno

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva izjavio je danas da je na osnovu najnovijeg predloga Evropske unije za trgovinski sporazum sa južnoameričkim blokom Merkosur nemoguće postići dogovor jer uključuje pretnju Brazilu.

Brazilski lider je mislio na dodatak dogovora EU koji povezuje održivost i posvećenost klimatskim promenama, kao i uvođenje kazni za nacije koje ne uspeju da postignu rezultate u skladu sa klimatskim ciljevima navedenim u Sporazumu postignutom u Parizu 2015. godine, preneo je Rojters.

"Ja sam na raspolaganju za postizanje dogovora (o Merkosuru), ali sa ovim dodatnim pismom iz EU, to nije moguće", rekao je Lula u Parizu.

Prema njegovim rečima, pismo predstavlja pretnju strateškom partneru Brazilu.

Lula je, takođe, rekao da Ujedinjene nacije moraju da povrate političku snagu i kritikovao Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond da su ostavili po strani štošta što ljudi žele u poređenju sa njihovim očekivanjima.

"UN treba da ponovo postanu reprezentativne, da imaju političku snagu", rekao je Lula, i dodao da se "ne može dozvoliti da institucije funkcionišu na pogrešan način".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet