Fokus

Tramp: Savezna vlada trebalo bi da igra bitnu ulogu u protivljenju abortusu

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2023

-

08:13

Tramp: Savezna vlada trebalo bi da igra bitnu ulogu u protivljenju abortusu
Tanjug/AP/Chuck Burton - Copyright Tanjug/AP/Chuck Burton

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi savezna vlada trebalo da igra "bitnu ulogu" u protivljenju abortusu, ali nije naveo koja bi nacionalna ograničenja podržao u slučaju da ponovo bude izabran za predsednika.

Ovo stavove Tramp je izneo u subotu pred grupom uticajnih evangelista, na dan kada je Vrhovni sud poništio nacionalno pravo na abortus.

Trampovi stavovi su u potpunoj suprotnosti sa izjavama njegovog bivšeg potpredsednika i rivala u trci ka Beloj kući Majka Pensa, navodi AP.

Pens je, govoreći na istoj konferenciji dan ranije, pozvao svakog republikanskog predsedničkog kandidata da podrži usvajanje nacionalne zabrane abortusa od 15 nedelje trudnoće.

Tramp nije bio voljan da podrži nacionalnu zabranu i predložio je da ograničenja budu u nadležnosti državama, a čak je sugerisao da bi insistiranje na oštrijim ograničenjima abortusa bila politička obaveza za republikance.

Tramp je rekao da podržava tri izuzetka od ograničenja abortusa u slučajevima koji uključuju silovanje i incest ili kada je život majke u opasnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet