Fokus

Lavrov: Rusija i SAD su u stalnom kontaktu na nivou ambasada iako one rade u smanjenom kapacitetu

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

18:16

Lavrov:  Rusija i SAD su u stalnom kontaktu na nivou ambasada iako one rade u smanjenom kapacitetu
Lavrov i Blinken na samitu G20 - Copyright Tanjug/Olivier Douliery/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u kontaktu je sa moskovskim zvaničnicima kako bi sa njima razgovarao o ambasadama Rusije i SAD, a dve strane razgovaraju na tu temu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Kako navodi Rojters, broj američkog diplomatskog osoblja u Rusiji sada iznosi oko 120, što je oko desetine broja koliko ih je bilo 2017, a polovinu sadašnjeg broja čine marinci ili drugi pripadnici bezbednosnih snaga.

Ambasade SAD i Rusije u onoj drugoj zemlji drastično i recipročno su smanjile kapacitete poslednjih godina, kako su se odnosi među zemljama pogoršavali, pogotovo nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, i nakon početka rata u Ukrajini.

Agencija navodi da nema naznaka da će bivši hladnoratovski rivali nastaviti napore u kontroli naoružanja, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u februaru ove godine suspendovao učešće Moskve u sporazumu o nuklearnom oružju Novi početak, poslednjem preostalom paktu o naoružanju između SAD i Rusije.

''Niko ne želi nuklearni rat, ali nije bilo uzalud što su stvorene protivteže u vidu onih ugovora o kojima smo govorili – o protivraketnoj odbrani, raketama srednjeg i manjeg dometa i Ugovoru o Strateškom ofanzivnom naoružanju (Nju start)'', rekao je Lavrov.

Lavrov je ranije ove sedmice izjavio da je američka ambasadorka u Moskvi Lin Trejsi razgovarala sa ruskim predstavnicima i ''singalizirala'' da SAD nisu bile umešane u pobunu paravojne formacije Vagner, i da se nada da će ruski nuklearni arsenal biti sačuvan.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet