Fokus

Četiri zemlje traže sudski postupak protiv Irana zbog obaranja putničkog aviona

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

17:03

Četiri zemlje traže sudski postupak protiv Irana zbog obaranja putničkog aviona
Četiri zemlje traže sudski postupak protiv Irana zbog obaranja putničkog aviona - Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

veličina teksta

Aa Aa

Kanada, Švedska, Ukrajina i Velika Britanija zatražile su od Međunarodnog suda pravde (MSP) da pokrene postupak protiv Irana zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona 2020. godine u kojem je poginulo svih 176 osoba koje su se nalazile u njemu, navodi se pravnim podnescima koji su danas objavljeni.

Iranska Revolucionarna garda oborila je avion "Ukrain internešenal erlajnsa" 8. januara 2020. godine, ubrzo nakon što je poleteo sa aerodroma u Teheranu i to je, kako su naveli tada iranski zvaničnici, bila "pogubna greška", preneo je Rojters.

U podnesku MSP, četiri zemlje su navele da je Iran prekršio "niz obaveza" iz takozvane Montrealske konvencije, čiji je cilj osiguravanje bezbednosti civilnog vazdušnog saobraćaja.

One su istakle i da Iran nije preduzeo sve izvodljive mere da spreči obaranje leta PS752 i nije uspeo da sprovede nepristranu, transparentnu i pravičnu krivičnu istragu i gonjenje odgovornih.

Većina poginulih u nesreći bili su državljani ove četiri zemlje, koje su stvorile koordinacionu grupu sa ciljem da pozovu Iran na odgovornost.

Iran je saopštio da su njegove snage slučajno oborile Boing 737 u vreme kada su postojale velike napetosti između Teherana i Vašingtona, a u konačnom izveštaju objavljenom 2021. navodi se da je radar bio neusklađen i da je došlo do greške operatera protivvazdušne odbrane.

Kanada je tada saopštila da u izveštaju nije bilo "pokušaja da se odgovori na kritična pitanja o tome šta se zaista dogodilo", dok je Ukrajina to ocenila ciničnim pokušajem iranskih vlasti da prikriju prave razloge za nesreću, za koju je navela da sumnja da je bila namerna.

Komentari (0)

Svet