Fokus

Izraelski Kneset usvojio u prvom čitanju Zakon o standardu razumnosti

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

09:01

Izraelski Kneset usvojio u prvom čitanju Zakon o standardu razumnosti
Izraelski Kneset usvojio u prvom čitanju Zakon o standardu razumnosti - Copyright AP Photo/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski Kneset usvojio je u prvom čitanju zakon kojim bi se izraelski sudovi onemogućili da na odluke vlade primenjuju ono što je poznato kao "standard razumnosti" 

Za Zakon o standardu razumnosti, koji predstavlja amandman na izraelski Osnovni zakon, u prvom čitanju glasalo je 64 poslanika, a protiv je bilo 56.

Planirano je da se Zakon o standardu razumnosti nakon usvajanja nađe pred Ustavnim odborom Kneseta, piše "Džeruzalem post".

Odbor za ustav, pravo i pravdu Kneseta počeće već danas da priprema zakon za drugo i treće čitanje. 

Standard razumnosti je doktrina običajnog prava koja dozvoljava sudsku reviziju administrativnih odluka vlade za koje se smatra da su van okvira onoga što bi odgovoran i razuman autoritet preduzeo. 

Predlagači zakona tvrde da je to veoma subjektivno sredstvo za pravosudni aktivizam koji omogućava sudu da svojim stavovima potkopa vladinu politiku. 

Kritičari, uključujući i državnog tužioca, tvrde da je standard razumnosti od suštinskog značaja za borbu protiv korupcije i za osiguranje zaštite pojedinaca od, kako su naveli, proizvoljnih i hirovitih odluka vlade.

Zbog usvajanja tog zakona, očekuje se da će se tokom dana održati protesti širom Izraela.

Organizatori protesta saopštili su uoči glasanja da će, ukoliko zakon prođe u prvom čitanju, biti organizovani protesti na desetinama lokacija širom zemlje, uključujući i Međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet