Fokus

Pakistan počeo izgradnju nuklearne elektrane u saradnji sa Kinom

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2023

-

16:25

Pakistan počeo izgradnju nuklearne elektrane u saradnji sa Kinom
Tanjug/AP/Press Information Department - Copyright Tanjug/AP/Press Information Department

veličina teksta

Aa Aa

Pakistanski premijer Šehabaz Šarif pokrenuo je danas konstrukciju kineskog projekta nuklearne energije od 1.200 megavati, koji će biti izgrađen po ceni od 3,5 milijardi dolara, u sklopu vladinih napora da napravi što više čiste energije, preneo je AP.

Ceremonija kojom je označen početak projekta došla je manje od mesec dana nakon što je Pakistan potpisao sporazum sa Kineskom nacionalnom nuklearnom korporacijom za inostranstvo, da se napravi Hualong 1 reaktor - nuklearni reaktor treće generacije, koji se smatra bezbednim zbog najnovijih sigurnosnih funkcija.

Tanjug/AP/Press Information Department

 

AP navodi da su Pakistan i Kina stari saveznici, a odnosi Islamabada sa Pekingom su tako bliski da pakistansko liderstvo zove Kineze njihovom "gvozdenom braćom".

Kina, takođe, gradi puteve, mostove i elektrane, kako bi povezala svoj krajnji zapad sa lukom Gvadar na Indijskom okeanu, koju je takođe izgradila Kina.

Nuklearna elektrana nazvana Čašma 5 biće napravljena na mestu pored reke Indus u Mjanvali, u okrugu na istoku pokrajine Pandžab.

Komentari (0)

Svet