Fokus

Tramp i Desantis dobili jakog rivala: Neočekivani uspon biotehnološkog preduzetnika koji sebe naziva "antivok krstašem"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2023

-

20:00

Tramp i Desantis dobili jakog rivala: Neočekivani uspon biotehnološkog preduzetnika koji sebe naziva "antivok krstašem"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kampanja na izborima unutar američke Republikanske partije dobija novu dimenziju, i prilično neočekivan poredak. Nove ankete su pokazale da guverner Floride Ron Desantis nije više jedini protivnik Donalda Trampa. Njega je sustigao malo poznati biotehnološki preduzetnik Vivek Ramasvami.

Desantis i Ramasvami imaju podršku po 12 odsto republikanskih glasača, navodi se u istraživanju agencije "Kaplan Strategies", dok je istraživanje Univerziteta Harvard pokazalo da guverner ima 12 odsto podrške, dok bi za Ramasvamija glasalo 10 procenata republikanaca

Ono što je izvesno je da sva istraživanja daju ogromnu prednost Trampu, koji ima podršku između 48 i 52 odsto republikanskih glasača, ali je i Ramasvami neočekivano sve popularniji.

Kao i guverner Floride, Ramasvami ima diplome sa Harvarda i Jejla, a od Desantisa se, između ostalog, razlikuje po tome što odbija da kritikuje Trampa, bivšeg američkog predsednika. 

"Ramasvami je nadmašio šest drugih kandidata za više nego dvostruko, što predstavlja značajno iznenađenje u ovoj anketi. Dok je Desantis i dalje najbolji kandidat, isključujući Trampa, on sada deli ovaj status sa Ramasvamijem", rekao je Dag Kaplan iz agencije "Kaplan Strategies". 

Ko je Vivak Ramasvami?

Kao je započeo svoju kampanju u februaru, Vivak Ramasvami nije privlačio mnogo pažnje. Reč je o tridesetsedmogodišnjem multimilioneru koji je stekao bogatstvo radeći u investicionom fondu, a zatim i kao biotehnološki preduzetnik.

Nikada nije radio pri vladi, i potpuni je novajlija u politici, ali njegovi stavovi izazivaju mnogo pažnje. Sebe naziva "antivok krstašem" (anti-woke crusader). Inače, termin "woke" se odnosi na osvešćivanje sopstvene pozicije u sistemu. Prošle godine je doživeo vrhunac sa pokretom "Black lives matter", a proširio se van domena rasizma i na druge građanske pokrete kojima je cilj da budu prihvaćeni u društvu. 

profimedia

 

U februaru je Ramasvami za Vol Strit Džornal napisao: "Da bismo stavili Ameriku na prvo mesto, moramo prvo da otkrijemo šta je Amerika. Zbog toga ulazim u trku za predsednika. Ne pokrećem samo poliitčku kampanju, već i kulturni pokret da se stvori novi američki san – koji se ne odnosi samo na novac već i na potragu za izuzetnošću".

"Prihvatamo sekularne religije kao što su klimatizam ili rodna ideologija, da bismo zadovoljili našu potrebu za smislom. Ali ne možemo da odgovorimo šta znači biti Amerikanac", naveo je.

Napisao je i dve knjige čiji su naslovi u originalu: "Nation of Victims: Identity Politics, the Death of Merit, and the Path Back to Excellence" i "Woke, Inc.: Inside Corporate America’s Social Justice Scam", prenosi CNN.

Rast popularnosti i "strategija sveprisutnosti"

Mesecima su birači posmatrali Ramasvamija kao nekog o kome su želeli da saznaju više ili kao nekoga za koga su posebno zainteresovani, piše NBC News. Veliki deo poruka koje Ramasvami šalje fokusira se na kritiku levičarskih pozicija o društvenim pitanjima, i na osudu politike identiteta

Ključ rasta njegove popularnosti verovatno leži u strategiji komunikacije koja se fokusira na onoliko medijskog angažovanja koliko može da izdrži. Pojavljivao se na konzervativnim, ali i na mejnstrim medijima, prihvatajući startegiju koja ga čini sveprisutnim.

Menadžer kampanje za predsedničku nominaciju senatora Marka Rubia 2016. godine Teri Saliven je rekao da je Ramasvami na liniji koja "prati munje u boci" sa snažnim porukama koje šalje.

"Pitanje je da li oni to mogu da pretvore u pobedničku kampanju? Verovatno je odgovor ne, ali on je tip koji ima ubedljivu poruku. Realnost je ipak da negde morate da pobedite", naveo je. 

profimedia

 

Ako bi se nadmetanje među republikancima završilo danas, pobednici bi bili Donald Tramp i Vivek Ramasvami, napisao je nedavno Rič Louri u autorskom komentaru za Politiko. Objašnjava da Ramasvami ima tendenciju da ostavi dobar utisak gde god se pojavi.

"Zna kako da održi govor i da natera republikansku publiku da veruje da ih on zaista razume", naveo je i dodao da sebe upoređuje i sa Trampom iz 2016 godine, odnosno sa pozicijom "kandidata autsajdera".

Ono što je zanimljivo jeste da Ramasvami nailazi i na simpatije među pristalicama Donalda Trampa. Kako piše CNN, na jednoj konferenciji u Floridi, neki od konzervativnih učesnika su rekli da im se najviše dopada njegovo pojavljivanje na TV-u.  

Komentari (0)

Svet