Fokus

Širom Evrope i severne Afrike i besne požari: Dosad desetine stradalih u razornim stihijama

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

21:48

Širom Evrope i severne Afrike i besne požari: Dosad desetine stradalih u razornim stihijama
Tanjug/AP/Alberto Lo Bianco/LaPresse - Copyright Tanjug/AP/Alberto Lo Bianco/LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

Požari u Grčkoj i drugim evropskim zemljama i danas besne, uništavaju stambene objekte, ugrožavaju rezervate prirode i ljudske živote.

Evropska unija je zbog toga donela odluku da proširi podršku i na region Magreba u Severnoj Africi, šaljući dva španska vatrogasna aviona u Tunis nakon što su požari u susednom Alžiru odneli najmanje 34 života za samo nekoliko dana, prenosi AP.

Toplotni talas u Grčkoj vratio je temperature iznad 40 stepeni Celzijusa, a jaki vetrovi ometaju gašenje požara.

Više šumskih požara izbilo je danas u centralnom kopnenom delu Grčke zbog čega su vlasti, iz predostrožnosti, izdale naredbu za evakuaciju nekih predgrađa grada Lamije.

Naređenja za nove evakuacije su izdate tokom protekle noći i na ostrvima Rodos i Evija gde su još tokom proteklog vikenda hiljade turista premeštene na bezbedne lokacije.Požar na Rodosu je naneo i veliku štetu rezervatu prirode u unutrašnjosti ostrva.

Tanjug/AP/Alberto Lo Bianco/LaPresse

 

Nakon pogibije dvojice grčkih vatrogasnih pilota, u padu aviona Kanadera na Eviji, vlasti su saopštile da su u utorak na jugu tog ostrva pronađeni ugljenisani ostaci farmera koji se vodio kao nestala osoba.

Severnije, vlasti su iz predostrožnosti evakuisale sela u blizini Volosa, primorskog grada oblasti Magnezija u centralnom delu Grčke.

Državna televizija ERT javila je da je starija žena pronađena mrtva u kamp prikolici koja se našla na putu vatrenoj stihiji u tom području. Stanovnici Volosa su upozoreni da ostanu u zatvorenom prostoru zbog opasnosti od trovanja dimom.

Tanjug/AP/Alberto Lo Bianco/LaPresse

 

U Italiji, u blizini aerodroma u Palermu na ostrvu Sicilija koji je bio privremeno zatvoren zbog požara, pronađena su tela dve starije osobe u kući koju je zahvatio plamen, preneli su italijanski mediji.

Vatrogasci su se borili sa šumskim požarima širom južne Italije dok visoke temperature i dalje ugrožavaju Siciliju, Sardiniju i Kalabriju, u kojima su izbile desetine novih požara i naložene su brojne evakuacije.

Istovremeno na severu Apeninskog poluostrva besnele su oluje u kojima su u utorak dve osobe poginule od udara stabala koja je lomio vetar.

Tanjug/AP

 

Šumski požar gutao je sve pred sobom na svega nekoliko kilometara od Dubrovnika, ali avioni Kanaderi koji su korišćeni za gašenje vatre i više od 100 vatrogasaca zaustavili su vatrenu stihiju pre nego što je preko noći stigla do prvih kuća i naselja.

Više od 500 vatrogasaca nastavilo je da se bori sa požarom u blizini Lisabona u Portugalu, a vatra je primorala vlasti da izvrše evakuaciju 90 ljudi i 800 domaćih životinja.Požar u blizini priobalnog grada Kaškaša, 30 kilometara zapadno od Lisabona, jutros je stavljen pod kontrolu zahvaljujući padu temperature.

Požara ima i u Turskoj u priobalnom pojasu kod grada Kemera gde su iz predostrožnosti evakuisani bolnica i desetak kuća.

U vatrogasnim akcijama je angažovano najmanje 10 aviona, 22 helikoptera i stotine vatrogasaca, ali i pet helikoptera sa mogućnostima noćnog osmatranja, prenela je agencija Anadolija.
U Španiji požar se širi i na Kanarskim ostrvima u vulkanskom području La Kaldera de Los Marteles.

Trojica radnika su uzalud pokušavala da ugase inicijalni požar koji se razbuktao pre nego što su zatražili pomoć vatrogasaca koji su intervenisali sa devet vatrogasnih helikoptera.
Ipak, do sada je izgorelo oko 300 hektara planinskog područja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet