Fokus

Američko Ministarstvo pravde otvorilo istragu o postupanju policije u Memfisu

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

20:55

Američko Ministarstvo pravde otvorilo istragu o postupanju policije u Memfisu
AP/Patrick Semansky - Copyright AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je danas da istražuje prakse i postupanje policijske uprave u gradu Memfis u Tenesiju, sedam meseci nakon što su petorica policajca do smrti pretukli crnca Tajrija Nikolsa.

Pomoćnica državnog tužioca Kristen Klark izjavila je da to telo može da istražuje zaustavljanje, pretrese i upotrebu prekomerne sile, mogući diskriminatorni rad policije, kao i potencijalna kršenja ustavnih prava osumnjičenih, navodi AP.

Ona je dodala da će u okviru istrage biti ispitani predstavnici grada i policijske uprave i istakla da istraga nije zasnovana samo na incidentu u kojem je stradao Nikols.

Petorica policajaca, od kojih su sva petorica Afroamerikanci, izjasnilo se da nisu krivi po krivičnim optužbama, uključujući ubistvo drugog stepena u premlaćivanju Nikolsa 7. januara ove godine, što je bio poslednji u nizu nasilnih sukoba policije i crnaca koji su izazvali proteste i obnovljenu debatu o policijskoj brutalnosti i reformi policije u SAD.

Policajci su bili deo tima za suzbijanje kriminala poznatog kao ''Škorpion'', a na policijskim snimcima vidi se kako su udarali Nikolsa pesnicama, nogama i pendrekom dok je on vikao tražeći majku, a tim ''Škorpion'' raspušten je nakon Nikolsove smrti.

U junu je slična istraga Ministarstva pravde otkrila da je policija Mineapolisa sistematski diskriminisala rasne manjine, kršila ustavna prava i zanemarivala bezbednost ljudi u pritvoru godinama pre nego što je crnac Džordž Flojd ubijen.

U martu je otkriveno da je policija u Luivilu umešana u obrazac kršenja ustavnih prava i diskriminacije crnačke zajednice nakon istrage izazvane policijskom pucnjavom na Brionu Tejlor, što je takođe imalo smrtni ishod.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet