Fokus

Saradnja španske i kanadske policije: U zajedničkoj operaciji razbijena teroristička mreža

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

13:45

Saradnja španske i kanadske policije: U zajedničkoj operaciji razbijena teroristička mreža
Saradnja španske i kanadske policije: U zajedničkoj operaciji razbijena teroristička mreža - Copyright interior.gob.es

veličina teksta

Aa Aa

U združenoj operaciji špansko-kanadskih policijskih snaga, razbijena je teroristička mreža koja je pružala podršku ekstremističkoj grupi Islamska država (ID).

Združena akcija španske Civilne garde i kanadske Kraljevske konjičke policije, kulminirala je u ponedeljak hapšenjem muškarca u Torontu, osumnjičenog za umešanost u nekoliko terorističkih krivičnih dela, prenosi "Euro Weekly".

Zajednička operacija je proistekla iz istrage španske Civilne garde 2020. godine i hapšenja jednog teroriste u španskom gradu San Visente del Raspeigo, u pokrajini Alikante, optuženog za umešanosti u terorističke zločine.

Ova osoba je potom osuđena na šest godina zatvora zbog krivičnih dela samoobučavanje za terorističke aktivnosti i finansiranje terorizma. Istražitelji su utvrdili da je osuđeni ekstremista povezan sa terorističkom organizacijom Islamska država (ID), za koju je aktivno regrutovao nove dobrovoljce za ostvarivanje terorističkih ciljeva.

interior.gob.es

 

Ova osoba je bila aktivna na zvaničnoj mreži ID, pribavljala je priručnike za proizvodnju i rukovanje oružjem i eksplozivom u cilju samoobučavanja, i čak je položila zakletvu na vernost preminulom halifi ID Abu Ibrahimu.

Tek nakon njegovog hapšenja u Španiji, Civilna garda je analizirala brojne dodatne informacija i identifikovala još nekoliko ljudi povezanih sa ovom mrežom.

Španski policajci su, između ostalog, otkrili da je jedan kanadski državljanin aktivno sarađivao sa osuđenim teroristom i prosledili su tu informaciju kanadskoj policiji.

Protiv osobe uhapšene u Torontu optužene za krivična dela terorizma, vodi se i istraga zbog sumnje da se bavila propagandnim aktivnostima na društvenim mrežama u cilju privlačenja novih dobrovoljaca.

Istragom je otkriveno da je osoba uhapšena u Torontu bila u tajnom, zavereničkom odnosu sa drugim pripadnikom ID, kao i da su zajedno planirali terorističke napade na strane ambasade u Avganistanu.

Komentari (0)

Svet