Fokus

Rekordni zimski toplotni talas u Čileu, upozorenje na sve više temperature u budućnosti

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2023

-

09:32

Rekordni zimski toplotni talas u Čileu, upozorenje na sve više temperature u budućnosti
Rekordni zimski toplotni talas u Čileu, upozorenje na sve više temperature u budućnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zimski toplotni talas koji je doneo rekordno visoke temeperature u Čileu predstavlja uvod u sve veće temperature u budućnosti, kažu naučnici.

Na globalnom nivou, jul je već bio najtopliji mesec ikada zabeležen, a prvi dani avgusta doneli su toplotni talas u delove severnog i centralnog Čila, donoseći vreme nalik proleću u prestonici Santjagu, usred zime na južnoj hemisferi, preneo je Rojters.

Klimatolog i profesor na čileanskom Univerzitetu Konsepsion Martin Žak rekao je da bi ono što sada izgleda kao veoma ekstremna temperatura moglo postepeno da postane sasvim uobičajena pojava za nekoliko godina.

Temperatura od 37 stepeni Celzijusovih usred zime na južnoj hemisferi jeste vanredna, istakao je klimatolog sa Univerziteta u Santjagu Raul Kordero.  Kordero je naglasio da je ta temperatura za gotovo 15 stepeni iznad tipičnih vrednosti i da to, nažalost, nije lokalni, već globalni problem.

Žak je istakao da su ekstremne temperature povećane i zbog efekta El Ninjo i  sve većeg zagrevanja planete. Klimatolog je rekao da se u delovima Čilea temperaturni rekordi obaraju iz godine u godinu, što je, kako je ukazao, "prilično snažan znak zagrevanja".

Prema poslednjim prognozama meteorologa, visoke temperature u severnom i centralnom delu Čilea trajaće cele sedmice.

Komentari (0)

Svet