Fokus

Udvostručen broj domorodačkog stanovništva Brazila nakon popisa iz 2022. godine

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

23:48

Udvostručen broj domorodačkog stanovništva Brazila nakon popisa iz 2022. godine
Tanjug/AP/Andre Penner - Copyright Tanjug/AP/Andre Penner

veličina teksta

Aa Aa

U Brazilu živi 1,69 miliona stanovnila koji se izjašnjavaju kao starosedeoci, što je skoro duplo više nego što je ta država ranije priznavala, objavila je danas nacionalna statistička agencija (IBGE) na osnovu popisa iz 2022. godine.

IBGE je 2010. godine izbrojala 896.917 starosedelaca, a vladini zvaničnici rekli su da je povećanje od 88 odsto rezultat promena u metodologiji koju su koristili popisni timovi, koji su putovali u udaljena sela u amazonskoj prašumi da prvi put prebroje autohtono stanovništvo, preneo je Rojters.

Brazilska ministarka za autohtone naroda Sonja Gvažažara navela je da se sve više urođenika tako izjašnjava.

"Ljudima je danas ugodnije da se identifikuju kao starosedeoci, dok su ranije morali da kriju svoj identitet iz straha da će biti ubijeni", rekla je ona.

Gvažažara i ministarka za planiranje Simon Tebet razgovarale su u kongresnom centru u Belemu na ušću reke Amazon, gde će se šefovi država regiona sastati ove nedelje kako bi razgovarali o prekograničnoj saradnji u zaštiti Amazona i njegovih šuma.

Tebet je istakla da će novi broj stanovništva omogućiti poboljšanu budžetsku pomoć autohtonim zajednicama u obrazovanju i najviše zdravstvenim uslugama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet