Fokus

Stejt department: Skoplje i Sofija da nastave dijalog za prevazilaženje razlika

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2023

-

20:29

Stejt department: Skoplje i Sofija da nastave dijalog za prevazilaženje razlika
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države ohrabruju vlade Severne Makedonije i Bugarske da nastave bilateralni dijalog u cilju prevazilaženja razlika, saopšteno je iz Stejt departmenta. 

Kako se navodi, SAD snažno podržavaju punu integraciju Severne Makedonije u Evropsku uniju. 

"Podstičemo vlade Severne Makedonije i Bugarske da nastave bilateralni dijalog u cilju rešavanja razlika, ispunjavanja postojećih sporazuma i podrške brzom pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji", saopštio je Stejt department, prenosi agencija MIA.

Prošlog meseca, specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma da Sjedinjene Američke Države sarađuju sa novom vladom Bugarske kako bi osigurale da ta zemlja ne postavlja nove zahteve Severnoj Makedoniji kada budu ispunjene obaveze prema postojećim sporazumima. 

"Da bi postigla napredak na putu ka EU, vlada Severne Makedonije obavezala se da donese ustavnu promenu kako bi priznala bugarsku manjinu. Snažno podržavamo ovaj težak, ali neophodan korak," rekao je Eskobar. 

Za sada nema konsenzusa između vladajuće stranke i opozicije o amandmanima kojima bi i pripadnici bugarske zajednice bili uključeni u Ustav, što je uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja, podseća makedonska agencija.

U intervjuu Glasu Amerike u maju, Eskobar je rekao da podržavanjem ustavnih promena opozicija podržava evroatlantski put Severne Makedonije, a ne premijera. 

"Ne tražimo od opozicije da podrži premijera. Tražimo od opozicije da podrži evroatlantski put Severne Makedonije", rekao je Eskobar, izrazivši nadu da će stranke širom političkog spektra glasati za ustavne promene potrebne kako bi Severna Makedonija mogla da nastavi pregovore sa EU.

S druge strane, bugarski predsednik Rumen Radev je rekao da je uključivanje Bugara u Ustav samo "preliminarni uslov za početak pristupnih pregovora", dodajući da se time ne iscrpljuju svi uslovi koje Severna Makedonija treba da ispuni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet