Fokus

Umesto ubijenog Viljavisensija, za predsednicu Ekvadora kandidovana Andrea Gonzalez Nader

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2023

-

10:57

Umesto ubijenog Viljavisensija, za predsednicu Ekvadora kandidovana Andrea Gonzalez Nader
Tanjug/AP/Carlos Noriega - Copyright Tanjug/AP/Carlos Noriega

veličina teksta

Aa Aa

Ubistvo ekvadorskog predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija predstavlja "uznemirujući događaj" za region i demokratiju, izjavila je nova kandidatkinja i Viljavisensijeva naslednica u trci za predsednika Ekvadora Andrea Gonzalez Nader u ekskluzivnom intervjuu za CNN.

Naderova je imenovana za novog predsedničkog kandidata političke partije Movimiento Construie, nakon prošlonedeljnog ubistva Viljavisensija tokom predizbornog skupa.

"Ovo je uznemirujući trenutak za ceo region i za svetsku demokratiju", rekla je Naderova koja je na ceremoniji preuzimanja predsedničke kandidature prošlog petka u Kitu viđena da nosi pancir.

Istovremeno u Ekvadoru eskaliraju korupcija, nasilje i kriminal koje pokreće trgovina drogom u toj južnoameričkoj zemlji.

"Naderovu su izabrali Fernando Viljavisencio i Movimiento Construie kao imenovanu naslednicu koji će preuzeti mesto predsednika u slučaju njegovog odsustva", navodi se u saopštenju stranke objavljenom u subotu na internetu.

Ubijeni Viljavisencio (59) borac protiv korupcije i poslanik, otvoreno je govorio o nasilju izazvanom trgovinom drogom u Ekvadoru, a on je tokom svoje kampanje obećavao da će suzbiti kriminal i korupciju koji su tokom poslednjih godina zahvatili zemlju.

Ubistvo Viljavisencia dogodilo se 10 dana pre prvog kruga predsedničkih izbora, koji je zakazan za 20. avgusta.

Njegova udovica Veronika Sarauz izrazila je neslaganje sa imenovanjem Naderove i okrivila je državu za njegovo ubistvo tražeći odgovor zašto se to dogodilo.

"Država je bila zadužena za Fernandovu bezbednost. Država je direktno odgovorna i za ubistvo mog muža. Nisu ga zaštitili kao što je trabalo da ga zaštite", rekla je juče Sarauz na konferenciji za novinare.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet